Voerman Museum Hattem

In het kleine maar aantrekkelijke historische centrum van Hattem is het Voerman Museum gevestigd. Zoals de naam al doet vermoeden is dit museum gewijd aan Voerman en wel aan zowel Voerman sr. en Voerman jr.. Zij maakten hun werken in een periode die zich uitstrekt van 1880 tot de jaren 70 van de vorige eeuw. Bekend werk zijn de IJsselgezichten en de illustraties voor de natuuralbums van Verkade die in de tijd tussen de twee wereldoorlogen verschenen. Bij elkaar valt de verscheidenheid van het werk van beide schilders op en de link met de omgeving is in het werk heel duidelijk herkenbaar.

Locatie/bereikbaarheid

Het Voerman Museum Hattem ligt in het kleine historische centrum van Hattem. Parkeren kan het makkelijkst bij de IJssel op een groot parkeerterrein, de Bleek. Vanuit Zwolle is Hattem met de bus bereikbaar en Zwolle heeft treinverbindingen met de rest van Nederland.

Achterstraat 46-48
8051 GC Hattem
https://www.voermanmuseumhattem.nl

Geschikt voor

Het museum is, zoals zoveel musea, vooral geschikt voor mensen van wat gevorderde tot (zeer ver) gevorderde leeftijd. Heb je toevallig speciale interesse in het werk van Voerman, dan zul je dit museum vast al kennen. Ben je toevallig op vakantie in de buurt van de IJssel en wil je eens weten wat Voerman van dit kenmerkende landschap heeft gemaakt, ook dan is dit museum een bezoekje waard.

Oordeel

Alles bij elkaar is het een museum dat een bezoekje waard is. Hoewel enige kennis van Hattem en de omgeving prettig is om met name de geschilderde landschappen beter te herkennen, is dat niet noodzakelijk. Bij elkaar verdient het museum een 7.

Wat ga je doen?

Het museum is gevestigd in twee oude herenhuizen die intern aan elkaar zijn gekoppeld. Na de formele activiteiten bij de ingang zoals betalen of het scannen van de museumkaart word je op weg geholpen door een van de vriendelijke vrijwilligers. Je start dan in een zaal waar vroeger koeien stonden en die nu een korte blik op historisch Hattem geeft. Het is een klein beetje een allegaartje van voorwerpen die min of meer toevallig daar terecht lijken te zijn gekomen, maar je bent in een stad met een eeuwenlange historie of niet, nietwaar?

Ook de tweede zaal zul je nog tevergeefs zoeken naar het werk van Voerman, want deze zaal heet niet voor niet de Jo Kosterzaal. Hoewel deze kunstenaar alleen tussen 1910 en 1924 in Hattem woonde, is dat wel een bloeiperiode in haar werk geweest. Loop je vervolgens de trap op dan kom je in een aantal zalen terecht waarin het werk van zowel Voerman sr. als Voerman jr. is te zien.

Gestart wordt met Voerman jr. waarbij de veelzijdigheid van deze kunstenaar opvalt; sterk uiteenlopende schilderstijlen; van impressionistisch tot dusdanig realistisch dat het wel foto’s lijken. Het meest bekende werk dat Voerman jr. heeft gemaakt zijn de plaatjes voor de Verkade-albums. Je moet langzamerhand wel heel oud zijn om die zelf nog te hebben ingeplakt, want de periode waarin deze albums verschenen lag tussen de twee wereldoorlogen in. Toch blijft grappig dat het principe van spaaracties zoals Verkade dat in die tijd gebruikte tot op de dag van vandaag in supermarkten wordt toegepast.

Een enigszins uit de toon vallende vitrine met beeldhouwwerk van Bé Thoden van Velzen volgt waarna je in zaal met de wisseltentoonstelling terecht komt. Deze wisseltentoonstelling heeft altijd te maken met het werk van Voerman sr. of jr. en omvat werk dat in bruikleen van andere musea is verkregen. Het is duidelijk dat het door de aard van de behuizing hier wel een beetje passen en meten is om het tentoongestelde tot zijn recht te laten komen en ook de ontwerpers van de tentoonstelling laten zich niet onbetuigd; het kan zomaar zijn dat de tekstbordjes ter hoogte van je knieën hangen waardoor je een gratis extra work-out tegemoet gaat. Of je het gewoon laat zitten natuurlijk. “Form follows function” is aan dit soort ontwerpers, die als een zwerm vliegen hun werk over Nederland uitstrooien, kennelijk niet besteed.

Met wat kronkels en gangetjes kom je langs een aantal schetsjes waar, als je er goed naar kijkt, de detaillering erg opvalt. Daarna komt voor veel bezoekers die in de regio bekend zijn waarschijnlijk het werk dat het meest herkenbaar is; de IJssellandschappen. Soms met zicht op Hattem, soms met koeien in de wei, maar vooral met imposante luchten. Die zijn overigens tot op de dag van vandaag ook in werkelijkheid te zien; er is relatief weinig bebouwing langs de IJssel en op veel plaatsen zijn de geschilderde tafrelen nog vrij precies zo in het echt te bewonderen. Het laatste deel van de tentoonstelling boven bestaat uit schilderijen van de laatste periode waarin bijvoorbeeld paarden opeens zo plat als een dubbeltje worden afgebeeld. Of die stijl je aanspreekt is zeker de vraag.

Met de wenteltrap kun je naar beneden en daar is in de gang, waar je zo inloopt, en in de grote kamer die daarnaast ligt, meer werk van Jan Voerman sr. te bewonderen. De opstelling van de werken is prettig ruim zodat ze elk goed tot hun recht komen.

Tot slot kun je in dit museum nog letterlijk ondergronds gaan. De ingang naar de kelder zit rechts van de balie bij de ingang. Je komt dan wel in een heel ander onderdeel en heel andere sfeer terecht. In Hattem stond vroeger namelijk een burcht genaamd Dikke Tinne. Hij is vrijwel volledig verloren gegaan omdat het afbreken en verkopen van de stenen een aantrekkelijke inkomstenbron bleek te zijn. In de kelderruimtes zijn ten eerste oude vondsten van Hattem te bewonderen en in een tweede gedeelte een maquette van de Dikke Tinne met nog wat losse gerelateerde voorwerpen en in de laatste ruimte de kooi van Wassenaer. Hier werden in vroeger tijd mensen langdurig in opgesloten en dat zal geen pretje zijn geweest.

Handige tips

Als je dan toch in Hattem bent, maak dan ook even een rondje door het historische centrum. Er zijn nog meer musea te vinden maar ook de zijn hier de windkorenmolen De Fortuin, de Dijkpoort en de markt met het oude stadhuis en de oude kerk zijn de moeite waard.

Kun je niet wachten om op bezoek te gaan? Op de website van het museum kun je een virtuele tour maken, die met een VR-bril helemaal net echt is.

Kritische noot

Het museum staat in het teken van Voerman sr. en Voerman jr. maar heeft toch ook aandacht voor de historie van Hattem en andere kustenaars die linksom of rechtsom met Hattem geassocieerd kunnen worden. Hoewel begrijpelijk, en gezien de historie van het museum zelf verklaarbaar, zorgt het er wel voor dat het totaal wat verwarrend over komt. Volg je de route, dan start je met wat historie van Hattem, je vervolgt met de Hattemse schilder Jo Koster, daarna kom je in een aantal zalen gewijd aan de Voermannen om in de kelder te eindigen in middeleeuws Hattem.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 6,50, kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis doorlopen of naar binnen gedragen worden (buggy en kinderwagenvriendelijk is het museum niet echt), tot en met 12 jaar betaal je Euro 2,25 en er zijn mogelijkheden voor gezinskorting. Ben je van plan in Hattem alle musea te bezoeken, dus ook het Nederlands Bakkerij Museum en het Anton Pieck Museum, dan is een combiticket een aanrader. Tot slot, belangrijk voor veel frequente museumbezoekers; de museumkaart is hier geldig.

Lengte bezoek

Het museum is niet groot maar een welbesteed uur ben je hier zo kwijt. Natuurlijk kun je er ook sneller doorheen wandelen, maar als je er toch bent dan is een wat relaxte aanpak een aanrader.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het museum is weliswaar een heel aangename ruimte om een kopje koffie te drinken, er wordt wel van je verwacht dat je dat zelf uit de automaat haalt. Het museum ligt in het historische centrum van Hattem en daar zijn meerdere aantrekkelijker horecagelegenheden te vinden.

Praktische info/openingstijden

Het museum is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00, op zondag zwaaien de deuren ook open maar pas om 13:00. In schoolvakanties is dat ook op de maandagen het geval. Uiteraard is het museum niet elke feestdag open, zie de website voor de zekerheid als je van plan bent op een feestdag naar Hattem af te reizen. In de winterperiode, rond eind januari, is er een korte wintersluiting. Al met al zijn de openingstijden voor een dergelijk museum, gerund door allemaal vrijwilligers, zeker niet slecht.

Meer…

Voor een overzicht van andere musea: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 3 februari 2022