Wrakkenmuseum – Formerum (Terschelling)

Het wrakkenmuseum is gevestigd in een oude Terschellinger boerderij. In de collectie zijn spullen te zien die vanaf 1975 uit de rond 150 scheepswrakken rondom Terschelling zijn opgedoken en op het strand van Terschelling zijn aangespoeld. Bijzonder zijn de duikhelmen, kanonnen en ankers, maar ook de inhoud van op zee overboord geslagen containers is best verrassend. Voor kleinere kinderen is er een piratenspeeltuin met boomhut en kasteel en een eetcafé maakt het geheel compleet.

Locatie/bereikbaarheid

Het wrakkenmuseum is te vinden in Formerum op Terschelling. Sommigen zal bij deze plaatsnaam een bel rinkelen omdat de beroemde jongerencamping Appelhof hier ook is gevestigd.

Formerum-Zuid 13
8894 KH Formerum (Terschelling)
https://wrakkenmuseum.nl/

Geschikt voor

Dit museum wordt jaarlijks door flink wat mensen bezocht die normaal gesproken niet snel een museum zullen binnenlopen. Als je op Terschelling op vakantie bent dan is het ook best een aardig uitje en de sfeer is gemoedelijk. Pretenties ontbreken hier volledig en ook voor opgroeiende kinderen is het de moeite waard, zeker met de grote en bijzondere piratenspeeltuin achter het museum.

Oordeel

Museumbezoekers die gewend zijn aan een bepaalde serene sfeer die in veel musea hangt, staat hier een aardige shock te wachten. Dat ligt vooral aan de aparte soort humor die door het hele museum heen is terug te vinden.

Wat ga je doen?

Voordat je het museum binnenloopt is de straatzijde al de moeite waard. Daar staan diverse opgedoken kanonnen en ook de bovenzijde van een oude onderzeeër is boven water gehaald en hier te zien. Via het buitenterras val je vervolgens binnen meteen in het café van deze  authentieke Terschellinger boerderij. Aardig om te weten is dat het dragende gedeelte van de boerderij is gemaakt van de restanten van het Noorse barkschip Cyprian. Dat schip verging in 1905 bij Terschelling. Duikers van Terschelling hebben sinds 1975 rond de 150 wrakken opgespoord en flink van voorwerpen uit deze wrakken zijn in dit museum te zien. Daarnaast is er een bonte verzameling voorwerpen die afkomstig zijn van het strand. Jaarlijks spoelt er van alles en nog wat aan op Terschelling, zeker na een storm waarin passerende schepen niet zelden een aantal containers hebben verloren.

Bij het afrekenen aan de bar is het de moeite waard al direct even rond te kijken, niet in de laatste plaats naar het plafond. Het geeft al een aardig idee van wat je verder te wachten staat; een tamelijk absurdistisch samengesteld geheel van objecten die op soms vreemde wijze zijn gecombineerd.

Op de eerste verdieping, het is hier een beetje kruip-door-sluip-door, zijn in talloze vitrinekasten alle vondsten uit scheepswrakken en van het strand samengebracht. Vooral de tekstbordjes zijn de moeite meer dan waard; ze bevatten een heel apart soort humor. Voor een deel zijn ze afkomstig uit het gastenboek en kennelijk doen veel mensen de moeite de meest vreemde opmerkingen daar te delen.

De verzameling oude duikhelmen zal mensen met claustrofobie zeker aanspreken en even later sta je te kijken naar een ruime verzameling “My little pony’s” die vast afkomstig zijn van een op zee opengebarsten container. Ook schoenen schijnen nogal eens aan te spoelen op het strand, waarbij de kunst dan natuurlijk is een linker- en rechterschoen van dezelfde maat bij elkaar te zoeken. Lukt dat, dan worden ze door de plaatselijke bevolking zelf gebruikt. Lukt dat niet, dan komen ze zo te zien in dit museum terecht.

Uit wrakken op de zeebodem zijn zeer uiteenlopende voorwerpen naar boven gehaald zoals pistolen en aardewerk. Verder zijn veel onderdelen van schepen te zien zoals meet- en navigatie-instrumenten, onderdelen van motoren en van de stuurhut. Een onderdeel apart vormt de flessenpost. Soms inclusief fles, maar vaak ook niet, zijn heel veel boodschappen te lezen van soms ver weg maar ook opmerkelijk dichtbij. Humor is ook hier nooit ver weg.

Buiten aangekomen vind je op weg naar de speeltuin nog meer wat grotere objecten zoals ankers en delen van motoren en, opmerkelijk, een hele wand vol met Russische flessen sterke drank. Leeg weliswaar, maar de scheepsroute langs Terschelling wordt, dat zal duidelijk zijn, ook door Russische schepen frequent gebruikt.

Achter het museum is een grote piratenspeeltuin die is gebouwd en getimmerd met veel hout en steen waar je de afkomst wel kunt raden. Het geheel doet bepaald wat kunstzinnig aan. Opgroeiende kinderen kunnen zich hier prima vermaken en voor de ouders zijn diverse zitjes beschikbaar. Helemaal klaar? Dan is de horeca hier zo gek nog niet. Hoewel je op Terschelling van de ene naar de andere horecagelegenheid kunt struikelen, heeft deze toch bepaald een aparte sfeer en daarmee is het een aanrader. Vergeet tot slot een toiletbezoek niet; het is de laatste verrassing in dit museum.

Handige tips

Terschelling is een eiland dat de moeite van een meerdaags bezoek meer dan waard is. Er zijn nog meer musea maar je kunt er ook prima rondfietsen en -wandelen en aan de Noordzeezijde is kilometers lang een breed strand te vinden. Bovendien is er horeca in alle soorten en maten genoeg. Toeristisch is het wel; ook buiten het seizoen zijn er al snel meer bezoekers dan bewoners op dit eiland te vinden.

Kritische noot

In het museum zijn veel, heel veel voorwerpen te vinden. Het principe “Less is more” is hier geheel losgelaten en dat is wel een beetje jammer. Juist echt bijzondere objecten verzuipen hier in het aanbod. Te vrezen valt dat als er nog meer wordt gejut en aan de collectie toegevoegd het museum letterlijk in de grond zal verdwijnen.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 4,50 (2022). Kinderen betalen 2 euro minder. De museumkaart mag je in je zak laten zitten, het is een particulier museum dat daar niet bij is aangesloten. Overigens mag je met het bonnetje de rest van de week terugkomen.

Lengte bezoek

Afhankelijk van hoe je door dit museum banjert ben je een halfuur tot een uurtje zoet. Kinderen met een geschikte leeftijd voor de speeltuin kunnen daar het verblijf aanzienlijk verlengen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Het museum loop je over het buitenterras binnen in het café waar genoeg te eten en te drinken is te krijgen. Overnachten is op Terschelling op veel plaatsen mogelijk, hoewel je dat in het hoogseizoen zeker van te voren moet regelen.

Praktische info/openingstijden

Het museum is vanaf de voorjaarsvakantie tot en met de kerstvakantie open, elke dag vanaf 10.00.

Meer…

Nog meer musea bezoeken? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 11 januari 2022