Zeeuws museum – Middelburg

Museum

Locatie

Abbij (Plein)
4331 BK Middelburg
0118 65 30 00
Zeeuws museum

Introductie

Een historisch museum in Middelburg dat tevens het grootste museum van de provincie Zeeland is. In de collectie bevinden zich de beroemde Zeeuwse wandtapijten, porselein- en schilderijenverzamelingen, klederdrachten en verder hedendaagse kunst uit de Provincie Zeeland.

Absoluut doen

De unieke Zeeuwse wandtapijten zijn de beste stukken van het museum. De zes tapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Ze maken deel uit van een unieke serie, gemaakt tussen 1593 en 1604 in opdracht van de Staten van Zeeland.

Aanraders

Het Zeeuws Museum werkt onder andere met thema’s en tentoonstellingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Rome in Zeeland, Rondje om de kerk en Hete zomer. De nieuwste thema’s zijn eveneens te volgen op de website via een videoblog.

Ook leuk

De glazen bokaal van het Veerse bakkersgilde (Gesmolten tijdens een brand in de Provinciale Bibliotheek aan de Lange Delft) of het mysterieuze olieverfschilderij van Adriaen Coorte uit 1688 zijn leuk om te zien. Ook interessant is het schelpenbuffet met wapens van Job Baster en Jacoba Vink (een mooi werkstuk van kleine schelpjes die samen een grote muurversiering vormen).

Laat maar zitten

Voor de liefhebber van musea is er in feite niets in het museum dat het bezichtigen niet de moeite waard maakt.

Geschikt voor…

Omdat het zich allemaal binnen afspeelt is het geschikt voor elk weertype. Iedere museumliefhebber kan zich hier vermaken. Het is ook geschikt voor rolstoelgebruikers met rolstoelen die een draaicirkel van maximaal 1,50 meter hebben. (Het museum heeft twee rolstoelen die uitgeleend worden).

Ongeschikt voor…

Voor kinderen onder de 18 jaar is het niet geschikt, ook al mogen ze gratis binnen en zijn er speciale workshops. Er is vrijwel niets te doen voor hen en wellicht is er teveel droge informatie zodat ze het al snel saai zullen gaan vinden.

Tips en trucs

CJP-pashouders en leden van het Zeeuws Genootschap krijgen korting. Houders van een museumkaart krijgen zelfs gratis toegang. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen zodat het een en ander nog duidelijker wordt. Reserveren hiervoor kan via het volgende telefoonnummer 0118-653000. Elke eerste zondag van de maand is er tijdens de zogenaamde kinderworkshops een gratis rondleiding.

Prijs oordeel

Vooral voor bezoekers onder de 18 jaar, museumkaarthouders, CJP-pashouders en leden van het Zeeuws Genootschap is het goedkoop. Voor de individuele bezoeker zonder pasje is de toegangsprijs best hoog.

Lengte bezoek

Normaal gesproken heb je het museum in enkele uren wel gezien, dus als je er een halve dag voor uittrekt zit je goed.

Goed om verder te weten

Behalve de te reserveren rondleidingen met een gids is het ook mogelijk om bij de balie een palmtop te lenen met daarop een visuele rondleiding. Verder bevindt er zich in het museum een winkel waar kleine boekwerken, designaccessoires en kinderkleurboeken verkocht worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Er is een museumcafé, waar onder andere melk van een kaasboerderij te koop is. Je kunt er eten en drinken voor een redelijke prijs, er is een klein assortiment koffie en tevens beschikken ze over een kleine kaart. Overnachtingsmogelijkheden zijn er in Middelburg voldoende, al is het wellicht ietwat overdreven om te overnachten voor of na een bezoek aan een museum.

Praktische info

Het museum is het gehele jaar geopend, met uitzondering van 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Van dinsdag t/m zondag zijn ze geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur en op maandag zijn ze gesloten. Kijk anders voor de zekerheid op de website voor de meest actuele tijden.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juli 2019