Bezoek en beleef Anloo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie
Anloo ligt ten noordoosten van Assen.
Tips en aanbevelingen
Anloo is niet groot maar wel oud en heeft maar liefst 21 rijksmonumenten. Het is daarom een omweg meer dan waard, hoewel je waarschijnlijk niet de hele dag hier verder zult bivakkeren. Samen met de omgeving kun je er een heel leuk uitje van maken.
Kritische noot
Je bent hier in het gebied van de esdorpen, bos en heide. Heb je het er helemaal mee gehad? Dan zijn Assen of Groningen niet ver weg.
Wat is er te doen/bekijken in Anloo?
Beschermd dorpsgezicht
Anloo is een goed bewaard gebleven brinkdorp met een flink aantal monumentale Saksische boerderijen en een zeer oude kerk. Daarmee is het dorp werkelijk een omweg waard. Het dorp heeft overigens ook een tamelijk immense begraafplaats, voor de geïnteresseerden onder ons.
Magnuskerk
De Magnuskerk staat al meer dan 1000 jaar aan de Kerkbrink en is daarmee waarschijnlijk de oudste kerk van Drenthe. De kerk was oorspronkelijk een bisschoppelijke kerk, een eigenkerk van de bisschop van Utrecht. Anloo was hoofdplaats van het dingspil Oostermoer en daarmee een parochie, de oudste in de provincie Drenthe. In de kerk is een orgel uit 1719 te zien hoewel dat na een grote brand in 1995 weer geheel is gereconstrueerd. Meer info: https://www.magnuskerk.nl/
Homanshof
De Homanshof is een achttiende-eeuwse Saksische boerderij en rijksmonument. In de boerderij is een informatiecentrum van Staatsbosbeheer gevestigd. Ernaast is een theeschenkerij, hoewel elders in Anloo nog meer horeca is te vinden. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/drentsche-aa/Bezienswaardigheden/homanshof
Etstoel
Elke derde zaterdag in augustus schiet Anloo terug naar de 17e eeuw. Op die dag wordt een authentieke rechtszitting in de Magnuskerk opgevoerd. Daar omheen worden talloze andere activiteiten georganiseerd maar het is geen jaarmarkt met koffie en patat. Die waren er immers in de 17e eeuw ook niet. Wel zijn er muzikanten en handelaars. Een van de doelstellingen van deze dag is overigens het verzamelen van geld voor het onderhoud van de Magnuskerk. Meer info: http://etstoelanloo.nl/
Hunebedden D8 en D11
Hunebed D8 ligt in de bossen van De Strubben-Kniphorstbosch aan de noordzijde van Anloo en is meer dan 5000 jaar oud. Het behoort bij de trechterbekercultuur. Overigens lagen hier vlakbij nog twee hunebedden, D8a en D8b, die in de loop van de tijd zijn verdwenen. D8 is vrij groot met vier dekstenen op acht zijstenen en aan de voor- en achterzijde is een sluitsteen aanwezig.
Hunebed D11 ligt aan de zuidzijde van Anloo in boswachterij Anloo. Het hunebed is niet helemaal compleet. Van de vijf dekstenen ontbreekt er eentje en ook een van de twee poortstenen is verdwenen. Dit hunebed ligt zeer rustig in de bossen en de kans dat je hier helemaal alleen bent is aanzienlijk.
De Strubben-Kniphorstbosch
Aan de noordzijde van Anloo ligt een bosgebied dat doorloopt tot in Schipborg. Daar zijn ook meer heidevelden te vinden. Kniphorstbosch was een militair oefenterrein maar inmiddels in beheer bij Staatsbosbeheer en in het hele gebied kun je prima wandelen en fietsen. Bij elkaar is het het enige archeologische reservaat in Nederland waar twee hunebedden en zestig grafheuvels zijn te vinden van ongeveer 5000 jaar geleden.
Evertsbos / Boswachterij Anloo
Boswachterij Anloo ligt ten zuiden van Anloo en behoorde vroeger tot Landgoed Terborgh. De boswachterij wordt ook wel het Evertsbos genoemd naar de familie Everts die hier in 1914 het eerste dennenbos plantte. Het gebied heeft lanen en singels en tegenwoordig gemengd bos. Bijzonder zijn de mamoetbomen die hier in de loop der jaren zijn gepland; de Sequoiadendron giganteum. Het zijn er totaal 25 die tussen de andere bomen door zijn te vinden. Verder liggen in dit bos het Pinetum Ter Borch met zijn coniferen, hunebed D11 en diverse grafheuvels.
Pinetum Ter Borgh
Het Pinetum Ter Borgh is in 1953 door particulieren gesticht, verscholen in het Evertsbos/Boswachterij Anloo. Van de circa 400 soorten coniferen op het terrein zijn de eerste in 1954 aangeplant. De coniferen komen uit alle delen van de wereld. De toegang vanaf de parkeerplaats aan de Anderenseweg gaat langs de mammoetboom Sequoiadendron giganteum die is geplant in 1926, hunebed D11 en hoogveenven Talingveen. Het gehele Pinetum is 2,2 ha groot en vrij toegankelijk. Meer info: http://pinetumanloo.nl/
In de buurt van Anloo
Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 maart 2021