Annen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Annen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Annen ligt ten noordoosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

Aan de oostzijde van Annen is het landschap nogal open en agrarisch maar als je aan de westzijde de N34 oversteekt dan ben je meteen in natuurgebied De Strubben-Kniphorstbosch met flink wat bos en heide. En als je zin hebt kun je daar ook hunebed D7 en D8 bekijken.

Kritische noot

Hoewel Annen met ruim 3500 inwoners niet heel klein is en het al in 1309 wordt genoemd, is het geen plaats dat barst van de historische objecten waar je de rest van de dag kunt zoetbrengen. In tegendeel. Toch is het dorp in 2013 uitgeroepen tot leukste dorp van Drenthe, maar dat geldt waarschijnlijk vooral voor de eigen bewoners.

Wat is er te doen/bekijken in Annen?

Grasbrink

Zoals zoveel Drentse plaatsen heeft ook Annen een brink. Deze is echter uitzonderlijk groot; zelfs de grootste van Europa. Terwijl veel brinken voorzien zijn van bomen, is dit exemplaar zoals de naam al aangeeft een open geheel wat het ruimtelijk effect versterkt. Aan de noordzijde staat een muziekkapel.

Hunebed D9

Annen is in het bezit van een bescheiden hunebed met, zoals alle hunebedden in Drenthe, een wat klinische naam: D9. Het ligt tegenwoordig in de dorpskern, ietwat aan de noordzijde. Het hunebed is er nog maar voor de helft en de plaatselijke bevolking heeft het lange tijd als prehistorische fietsenstalling gebruikt. Tot groot verdriet van de historische vereniging in Annen overigens. Wellicht dat passanten het toch zonder fietsen op de foto kunnen zetten.

Ooievaarsstation (online)

Ooievaars zijn niet heel zeldzaam meer in Nederland, maar in Drenthe zie je ze toch nog wat minder. In Annen is een ooievaarsnest met een webcam zodat ze online en live zijn te volgen. Zie: http://rewipol.nl/ voor het actuele beeld en in het vroege voorjaar (april, mei) zijn met een beetje geluk nakomelingen te bewonderen.

Duunsche Landen en Hunzedal

Aan de oostzijde van Annen stroomt de Hunze of Oostermoersche Vaart. Daarlangs is aan de Annense zijde een stuk natuur te vinden onder de naam Duunsche Landen. Je kunt er prima wandelen of fietsen en heb je toevallig je kano meegenomen, dan kun je daarmee een stuk op de Hunze gaan peddelen. Deze kronkelt hier vrolijk door het landschap en dat levert bepaald geen onaardige vaarroute op. Helaas is een rondje varen wel wat lastig in deze omgeving, dus je zult waarschijnlijk dezelfde route weer terug moeten volgen.

In de buurt van Annen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 maart 2021