Balloo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Balloo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Balloo ligt aan de oostzijde tegen Assen aan.

Tips en aanbevelingen

Vooral de directe omgeving van Balloo is de moeite waard; het stroomdal van de Drentsche Aa en het Balloërveld. Heb je genoeg natuur opgesnoven, dan is een bezoek aan het nabije Assen helemaal geen onaardig idee.

Kritische noot

Hoewel er hier sporen zijn gevonden uit de prehistorie en ook een schat aan Romeinse munten uit de grond is gekomen, is Balloo in de vele eeuwen dat er hier al bewoning is niet bepaald uitgegroeid tot een stad als bijvoorbeeld Florence.

Wat is er te doen/bekijken in Balloo?

Hunebed D16

Ten noordwesten van Balloo ligt hunebed D16. Het is een behoorlijk fors exemplaar met negentien draagstenen en negen dekstenen. In 1952 en 1954 is het hunebed gerestaureerd en in 1978 zijn de dekstenen, die van de draagstenen waren afgegleden, weer teruggelegd. Heb je zin in nog meer hunebedden, dan liggen exemplaren D17 en D18 hier vlakbij aan de noordzijde van Rolde op je te wachten.

Kampsheide

Kampsheide is een natuurgebied aan de westzijde van Balloo tussen het beekdal van het Looner Diep (Drentsche Aa) en de Es van Balloo. Op Kampsheide is een groot ven en er zijn oude jeneverbesstruiken te vinden. Vlakbij Kampsheide ligt het Tumulibos en in beide kom je prehistorische grafheuvels tegen. Er is een korte wandelroute uitgezet en als je meer wilt wandelen dan is dat in deze omgeving zeker geen probleem. Meer info: https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/kampsheide

Herders van Balloo / schaapskudde

In Balloo, aan de Crabbeweg staat een flinke schaapskooi waar een flinke kudde Drentse heideschapen huist. In opdracht van Staatsbosbeheer beheren de zogenaamde “Herders van Balloo” het Balloërveld. Verder worden Drentse heideschapen gefokt en verkocht en lamsvlees, lamssalami, gesponnen wol, huiden en vachten verkocht. In het wolatelier kun je na aankoop van wol ook advies krijgen voor de verwerking. Meer zin in koffie of thee? Dat kan ook. Tot slot worden vanuit de schaapskooi excursies met de schaapskudde op het Balloërveld georganiseerd. Meer info: https://www.herdersvanballoo.nl/

Balloërveld

Gek genoeg valt het Balloerveld niet onder het dorp Balloo, maar ligt het er aan de noordoostzijde wel tegenaan. Het zal de gemiddelde bezoeker waarschijnlijk verder een worst zijn, het uitgestrekte heideveld ligt gemoedelijk te wachten op passanten. Ook de schaapskudde die in Balloo woont is hier regelmatig te vinden.

In de buurt van Balloo

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 maart 2021