Beilen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Beilen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Beilen ligt tussen Hoogeveen en Assen in Drenthe. Het ligt vrijwel in het midden zodat het soms wel het Hart van Drenthe wordt genoemd.

Tips en aanbevelingen

Beilen is een bijzonder praktische plaats om in de omgeving bijvoorbeeld Nationaal park Dwingelderveld te bezoeken of de andere kant op Kamp Westerbork.

Kritische noot

Met Beilen ben je ondanks zijn omvang toch snel klaar. Het is vanwege de ligging in centraal Drenthe meer een praktische uitvalsbasis dan een plek om als bestemming in het achterhoofd te houden.

Wat is er te doen/bekijken in Beilen?

Stefanuskerk

Al in de 12e eeuw werd er een kerk in Beilen gesticht. Over het jaartal waarin de huidige kerk is gebouwd verschillen de meningen. Volgens de rijksdienst stamt de kerk uit de 16e eeuw en de toren uit de 15e. Het is een eenbeukig, gotisch bouwwerk dat in de loop der jaren meermalen grondig is gerestaureerd. Tegenwoordig wordt het gebouw ook gebruikt voor culturele evenementen zoals concerten, lezingen en exposities. Meer info: https://www.stefanuskerkbeilen.nl/

Molen van Makkum

De Molen van Makkum staat in buurtschap Makkum, direct ten zuidoosten van Beilen. Dit exemplaar, van het type grondzeiler, stamt uit 1906 en werd gebouwd als opvolger van een omgewaaide standerdmolen. De molen heeft meermalen te maken gehad met grote stormschade en is in 1997 geheel gerestaureerd. Wekelijks wordt de molen door vrijwilligers draaiend gehouden. Meer info: https://www.drenthe.nl/locaties/1561577516/korenmolen-1906

Terhorsterzand

Het Terhorsterzand is een stuifzandgebied van totaal 181 ha. groot ten zuiden van Beilen. Het grootste deel is heide met vennen en jeneverbesstruiken. Daarnaast is er ongeveer 60 ha. bos. Om het gebied zo te behouden wordt het begraasd door schapen. In het gebied is een kleine zandplas voor kinderen te vinden. Aan de zuidzijde sluit het aan op het grote Dwingelerveld zodat je nog veel verder kunt wandelen en fietsen.

In de buurt van Beilen

Andere plaatsen in Midden-Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 juli 2021