Bronneger – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Bronneger. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Bronneger ligt op de Hondsrug in Drenthe, tussen Assen en Emmen.

Tips en aanbevelingen

In Bronneger kun je vijf hunebedden vrij dicht bij elkaar bewonderen. In het nabije Borger is echter een echt groot exemplaar te zien en is ook een Hunebedcentrum gevestigd met heel veel achtergrondinformatie. Het is beslist de moeite waard.

Kritische noot

Het dorp wordt in de 14e eeuw voor het eerst genoemd en is daarmee al van behoorlijke leeftijd. Toch is het met een dikke 100 inwoners bepaald klein gebleven en is historisch interessante bebouwing uit de voorbije zeven eeuwen hier ver te zoeken.

Wat is er te doen/bekijken in Bronneger?

Hunnebedden D21, D22, D23, D24 en D25

Bronneger is in het gelukkige bezit van maar liefst vijf hunebedden. Ze liggen allemaal ten westen van het dorp aan de Steenakkersweg. D21 en D22 liggen vlakbij elkaar in een heel klein stukje bos en dat geldt evenzo voor de andere drie. Bij de D21 zijn veel archeologische vondsten gedaan.

Bij de hunebedden liggen twee grafheuvels uit de bronstijd.

Drouwenerzand

Ten noorden van Bronneger ligt het Drouwenerzand. In tegenstelling tot Boswachterij Gieten-Borger bestaat dit voor een flink deel uit open heideveld en stuifzand. Werd het in vroeger tijd nog als een groot rampgebied beschouwd vanwege de overlast die het zand veroorzaakte, tegenwoordig wordt het door wandelaars en fietsers beslist gewaardeerd. Er is onder andere een wandelroute van 4 km over uitgezet en je hebt een aardige kans een schaapskudde tegen te komen die zijn best doet het gebied het open karakter te laten behouden. Meer info: https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/drouwenerzand

In de buurt van Bronneger

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 mei 2021