Buinen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Buinen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Buinen ligt op de Hondsrug in Drenthe, tussen Assen en Emmen.

Tips en aanbevelingen

Buinen is bepaald niet groot, maar langs de Hoofdstraat staan toch een kleine rits helemaal niet onaardige boerderijen. Vrijwel allemaal niet meer als boerenbedrijf actief, maar gelukkig niet onherstelbaar verbouwd.

Kritische noot

Buinen is een klein en rustig dorpje dat nogal wat concurrentie heeft van het grotere en toeristische Borger. Dat uit zich in de bescheiden horeca en afwezigheid van winkels. Voor de rustzoekers geen verkeerde plek dus…

Wat is er te doen/bekijken in Buinen?

Hunebed D28 en D29

Tussen Borger en Buinen, langs de N374, liggen hunebedden D28 en D29 vlakbij elkaar in een klein stukje bos. Vergeleken met de grote D27 in Borger zijn dit twee tamelijk bescheiden hunebedden met slechts drie resp. twee dekstenen. Voordeel is wel dat het hier vergeleken met de D27 een stuk rustiger is.

Bos Exloo-Odoorn

Direct ten zuidwesten van Buinen ligt een bosgebied dat doorloopt tot Exloo en Odoorn. In dit bosgebied ligt hunebed D30 en, vrij dicht bij Borger, een Pingoruïne. Dat laatste is een ringvormige krater die is overgebleven nadat het ijs in de ondergrond, lang geleden, is gesmolten. Het aardigste onderdeel in dit bos, ook vlakbij Borger, is bosvak 165, ook wel het “Stormbos” genoemd. Bij een novemberstorm in 1972 zijn in het hele bos veel bomen omgewaaid, maar alleen in dit bosvak is de ravage niet opgeruimd. Je kunt er over paadjes doorheen dwalen en het ziet er heel anders uit dan de rest van het bos. Niet alleen mensen, maar ook flora en fauna vinden het hier maar wat fijn. Je komt er via de Buinerweg (huissnr. 21), vervolgens de weg vervolgen tot de weg onverhard wordt en dan verder tot een parkeerplaats.

LOFAR

Ten zuidoosten van Buinen ligt in het stroomgebied van het Achterste Diep een tamelijk bijzondere installatie; de grootste Low-Frequency Array (LOFAR) ofwel ‘lage-frequentie telescoop’ ter wereld. Het bestaat totaal uit velden met totaal 20.000 kleine antennes in verschillende landen. Heel anders dus dan de grote schotelantennes die bijvoorbeeld bij Westerbork staan opgesteld, je moet hier vooral naar de grond kijken. Meer info: http://www.lofar.nl/

In de buurt van Buinen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 mei 2021