Dalen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Dalen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Centraal in Dalen staat de niet te missen oude Dorpskerk met een bescheiden plein er omheen. Nogal wat bezoekers weten het te vinden vanwege de terrasjes aldaar. Iets meer naar het noorden staat museummolen “Jan Pol” en juist helemaal in het zuiden staat nog een molen; “De Bente”. Ben je na een fiets of wandeltocht toe aan een mooi plantsoen om neer te strijken, dan is “De Doaler Tuun” een aanrader. Deze ligt bij het station, maar wel precies aan de andere kant van het spoor.

Locatie

Dalen ligt enkele kilometers ten noorden van Coevorden in de provincie Drenthe.

Tips en aanbevelingen

Dalen zelf heeft opvallend veel horeca. Voor de liefhebbers… Verder ligt het direct aan de N34, tegenwoordig ook wel bekend als Hunebed Highway. Het is in ieder geval de weg waarlangs je heel wat Drentse interessante plaatsen, gebieden en vooral ook veel hunebedden kunt vinden.

Kritische noot

Dalen ligt weliswaar in Drenthe, maar een boswachterij of iets dergelijks zal je hier tevergeefs zoeken. De directe omgeving van Dalen bestaat vooral uit agrarisch gebied waarbij overigens wel bomenlanen en -hagen een welkome onderbreking zijn.

Wat is er te doen/bekijken in Dalen?

Dorpskerk

De eerste dorpskerk dateert uit de 14e eeuw. In het begin van de 19e eeuw hadden soldaten, die in de kerk gelegerd waren, er een geweldige puinhoop van gemaakt en daarna was er in 1823 ook nog eens een grote storm. Vervolgens is in 1824 de kerk grotendeels herbouwd waarbij de oude toren behouden is gebleven. Binnen zijn onder andere herenbanken, een preekstoel, doophek en orgel uit de 18e en 19e eeuw te zien. Achter de kerk ligt de grote begraafplaats. In de zomertijd is de kerk, net als in de omliggende plaatsen, opengesteld voor publiek. Meer info: https://www.dorpskerkdalen.nl/

Museummolen ‘Jan Pol’

Museummolen Jan Pol, gebouwd in 1876, staat iets ten noorden van het centrum en is de hoogste koren- en pelmolen van Drenthe. Hij is vernoemd naar de vroegere eigenaar en molenaar: Jan Pol. De molen is meerdere middagen per week open en voor een zacht prijsje te bezoeken. Meer info: https://www.facebook.com/KorenPelmolenJanPol/

Molen ‘De Bente’

Aan de zuidzijde van Dalen, langs de gelijknamige straat, staat molen ‘De Bente’. Er is een molenwinkel waar meel is te koop. Deze korenmolen werd in 1814 gebouwd nadat de Fransen, die Coevorden belegerden, de vorige molen in brand hadden geschoten. Hij bleef in gebruik tot 1944 en raakte daarna in ongebruik en verval. Nadat de gemeente de molen had overgenomen werd hij gerestaureerd en sinds 1994 is de molen weer maalvaardig.

Plopsa Indoor Coevorden

Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt dit speelparadijs op het grondgebied van Dalen. Het heeft meer dan 25 attracties, vooral voor wat kleine kinderen. Ze kunnen hier binnen, dus ook met slecht weer, klimmen, klauteren, springen en wat al niet meer. Ook zijn er bootjes, botsauto’s, verschillende molens, vliegende fietsen, een ballenbad en een K3-disco. Natuurlijk is hier genoeg te eten en te drinken te krijgen… Overigens is er ook een buitenterrein waar nog meer attracties staan. Meer info: https://www.plopsaindoorcoevorden.nl/

Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats ligt ten zuidoosten van Dalen aan de Drift. De Joodse gemeenschap was nooit heel groot, maar in 1942 werden van de 16 inwoners er ook nog eens 13 weggevoerd en vervolgens vermoord. Rond de eeuwwisseling is de begraafplaats gerestaureerd. Opvallend is dat op de begraafplaats slechts een, nog tamelijk recente, grafsteen staat. Hij stamt uit 2001. Daarnaast is er een gedenksteen voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De Daoler Tuun

Vlakbij het treinstation, vanuit het centrum gezien aan de andere kant van het spoor, ligt een 3,5 ha groot park. Het is vrij toegankelijk en er staan diverse soorten bomen, er is een vijver met strandje en speelelementen in en bij het water. Bijzonder is dat niet de gemeente maar een groep vrijwilligers het onderhoud voor zijn rekening neemt.

Het Kolkakkers Bos

Tussen Dalen en de drukke N34 lig als buffer het Kolkakkers bos. Deze bosstrook wordt doorsneden door talloze wandelpaden en is prima om even de benen te strekken. Wel is het geluid van de N34 letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

In de buurt van Dalen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 juni 2021