De Kiel – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef De Kiel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

De Kiel ligt op de Hondsrug in Drenthe precies tussen Assen en Emmen in.

Tips en aanbevelingen

Heb je zin in een wandeltocht dan is er een knapzakroute die door De Kiel en Schoonoord en omliggende bos, akkers en weilanden loopt. Meer info: http://knapzakroutes.nl/bokd/overzicht-knapzakroutes/k43-dekiel-schoonoord/

In het openluchtmuseum “Ellert en Brammert”, vlakbij in Schoonoord, proef je de sfeer van Drenthe zoals het was aan het eind van de 19e eeuw. Meer info: https://www.ellertenbrammert.nl/

Kritische noot

De Kiel is ontstaan als een zeer armlastige gemeenschap rond 1855 waar gezinnen in plaggenhutten woonden. De meeste bebouwing van vandaag de dag dateert van na de Tweede Wereldoorlog, dus veel historie is hier niet te vinden.

Wat is er te doen/bekijken in De Kiel?

Zevenmarkensteen

De Zevenmarkensteen is te vinden op de plek waar vroeger zeven boermarken bij elkaar kwamen. Tegenwoordig is het het best te herkennen aan de zeven wegen die hier nog steeds samenkomen. Vanaf de Eserstraat ga je westwaarts en bij de kruising met de Rolderstraat over het fietspad rechtdoor. Het is vervolgens de eerste kruising. Een marke was overigens een stuk gemeenschappelijke grond dat door een collectief van boeren werd beheerd.

Boswachterij Sleenerzand

Ten zuiden van De Kiel zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw, ten tijde van de grote crisis, als werkverschaffingsproject forse bospercelen aangelegd. Tegenwoordig kun je er doorheen wandelen tot aan Sleen aan toe. Ondertussen kom je bosmeertjes tegen en een enkel hunebed.

In de buurt van De Kiel

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 8 april 2021