De Wijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef De Wijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

De Wijk ligt in zuidwest Drenthe, net onder de A28 tussen Zwolle en Hoogeveen.

Tips en aanbevelingen

Net ten zuiden van De Wijk, langs de Kerkweg op weg naar IJhorst staat de Hervormde kerk met kerkhof en een alleraardigst zitje bij de Reest. Daarnaast staan er nog een paar fraaie boerderijen ook. Het is een tussenstop meer dan waard.

Kritische noot

Aan de zuidzijde grenst De Wijk aan het meanderende riviertje De Reest. Helaas kun je er niet op veel plaatsen vlak langs lopen, wat op zichzelf juist een heel goed idee is.

Wat is er te doen/bekijken in De Wijk?

De Wieker Meule

In 1829 wordt in De Wijk een stellingmolen gebouwd die overigens afkomstig is uit De Leijen, vlakbij Staphorst. Nadat op de begane grond een pakhuis was gebouwd kwam ook daar de mogelijkheid te malen. Later werd dit overigens niet meer op windkracht, maar met een diesel- c.q. elektromotor gedaan. Grappig weetje is dat in de onderbouw ook nog een tijd een kantoor van de Landbouwbank heeft gezeten. Na 1962 werd de molen niet meer gebruikt en raakte daardoor snel in verval. In 1980 werd de moelen geheel gerestaureerd en tegenwoordig zijn er ook een VVV en historische vereniging in gevestigd. Elke zaterdagmiddag wordt de molen door vrijwilligers in gang gezet. Meer info: http://dewiekermeule.nl/

Huis Voorwijk

Aan de westzijde van De Wijk staat aan de Dorpsstraat 4 het monumentale Huis Wijk. Het is gebouwd in 1791 en steeds particulier bewoond geweest veelal door mensen van adellijke afkomst. Zij vervulden hoge bestuurlijke of ambtelijke functies zoals bijvoorbeeld ambassadeur of burgemeester. Zowel het huis, de bouwhuizen als tuin en tuinmuren zijn rijksmonument.

Landgoed Dickninge

Het huidige Huize Dickninge is gebouwd in 1813 maar al in de 13e eeuw was er sprake van een klooster op deze plaats. Dat raakte na de Reformatie rond 1598 snel in verval en ook de kerk werd nog geen 50 jaar later afgebroken. Het landgoed staat inclusief bijgebouwen op de rijksmonumentenlijst en ligt ten zuidwesten van De Wijk tegen het riviertje De Reest aan. Een van de aardigste bijgebouwen is het oude tolhuis, waar in vroeger tijd de postkoets van Zwolle naar Groningen liep. Tot 1962 moest hier tol betaald worden. Helaas zijn de gebouwen niet open voor bezichtiging.

Infocentrum ’t Ende

Een beetje ten oosten van De Wijk, in buurtschap De Stapel, is een infocentrum voor het Reestdal gevestigd. Het zit in het achterste deel van boerderij ’t Ende. Het is open van april tot en met oktober en er is uiteraard info over het omliggende gebied te krijgen. Daarnaast starten er twee wandelingen en een fietstocht vanaf dit infocentrum. Lange afstandswandeling De Loop van de Reest komt hier langs. Ben je zelf nog wel opgeladen, maar de fiets niet meer zo, dan kun je daar ook wat aan laten doen. Meer info: https://www.drenthe.nl/locaties/34951749/infocentrum-t-ende

In de buurt van De Wijk

Andere plaatsen in Zuidwest Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 29 juni 2021