Ees – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Ees. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Ees is een klein dorp op de Drentse Hondsrug tussen Assen en Emmen, net onder Borger.

Tips en aanbevelingen

Met Ees zelf ben je snel klaar, de omgeving is goed voor dagen of weken plezier. Het nabije Borger heeft hunebedden en een interessant Hunebedcentrum en verder kun je op de Hondsrug veel bos en heide vinden voor bijna eindeloze fiets- en wandeltochten.

Kritische noot

Ees is een bescheiden dorpje dat echter wel onderdak biedt aan een naar verhouding gigantisch vakantiepark en aan de zuidzijde langs de N34 nog eens een grote camping. Met andere woorden: toerisme is hier prominent aanwezig. Daar hoef je geen last van te hebben, maar loop je daar een allergische reactie van op dan ben je hierbij gewaarschuwd.

Wat is er te doen/bekijken in Ees?

Dorpskern met boerderijen

Ees is bepaald bescheiden maar de dorpskern omvat een aantal helemaal niet onaardige boerderijen. Ze hebben wel vrijwel alle hun agrarische functie verloren maar zijn niet vervangen door moderne bouwsels. Het centrum is een bescheiden driehoek met bomen, gras en een heg voorzien van een bankje en een grote kei.

Bos Exloo-Odoorn

In het zuidoosten van Ees ligt een bosgebied dat doorloopt tot Exloo en Odoorn. In dit bosgebied ligt hunebed D30 en, vrij dicht bij Borger, een Pingoruïne. Dat laatste is een ringvormige krater die is overgebleven nadat het ijs in de ondergrond, lang geleden, is gesmolten. Het aardigste onderdeel in dit bos, ook vlakbij Borger, is bosvak 165. Bij een novemberstorm in 1972 zijn in het hele bos veel bomen omgewaaid, maar alleen in dit bosvak is het niet opgeruimd. Je kunt er over paadjes doorheen dwalen en het ziet er heel anders uit dan de rest van het bos. Niet alleen mensen, maar ook flora en fauna vinden het hier maar wat fijn. Via de Buinerweg kun je er vanuit Ees zo inrijden of wandelen.

In de buurt van Ees

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 mei 2021