Bezoek en beleef Eext. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie
Eext ligt ten noordoosten van Assen.
Tips en aanbevelingen
Het dorp Eext heeft maar liefst zeven brinken en is daarmee behoorlijk groen in de kern. De hunebedden D13 en D14 zijn een bezoekje waard als je hier toch in de buurt bent.
Kritische noot
Eext blijft een bescheiden dorp en zeker als je wat meer wilt dan biedt het naastgelegen Gieten of verderop Assen een stuk meer.
Wat is er te doen/bekijken in Eext?
Eexter kerk
Middenin het toch tamelijk bescheiden Eext staat een eveneens bescheiden kerk. Het is een zaalkerk met neoclassicistische ingangspartij, gebouwd in 1841 op last van de Staten van Drenthe. Inmiddels heeft het het tot rijksmonument geschopt. Het kerkhof, mocht je ernaar op zoek zijn, ligt niet bij de kerk maar ten noorden van Eext langs straat Het Witzand.
Hunebed D12, D13 en D14
In Eext liggen maar liefst drie hunebedden niet ver van elkaar. Nummer D12 ligt meteen ten oosten van Eext en is een beetje lastig te vinden. Via de straat Venakkers kun je naar een zandpad dat naar dit hunebed leidt. Het hunebed is echter meer een hoop stenen omdat de dekstenen zijn ingezakt. Erg veel missen doe je dus niet als je er niet heen gaat of het niet kan vinden.
Hunebed D13 is vergeleken met D12 een heel ander verhaal. Het ligt aan de zuidwestzijde tegen het dorp aan (Jan Oostingweg) en het meest bijzonder is dat dit hunebed gedeeltelijk onder z’n zandheuvel verborgen ligt. Daarnaast betreft het een z.g. trapgraf: er is toegang tot de grafkelder via een viertredig trapje vanuit de top van de heuvel.
Tot slot ligt hunebed D14 het meest zuidelijk in Eext, aan de Stationsstraat waar in vroeger tijd de stoomtrein een waarschijnlijk niet al te lange stop maakte. Hunebed D14 is een van de grotere hunebedden met zes dekstenen, achttien zijstenen en twee sluitstenen. Beslist de moeite van een bezoekje waard.
Dorpsmuseum De Kluis
Museum de Kluis is gevestigd in een in 1958 gebouwde diepvrieskluis. In dit gebouw waren 120 diepvriescellen die door dorpsbewoners werden gehuurd voor het bewaren van groenten, vlees etc. Inmiddels heeft iedereen een eigen diepvriezer in huis en is die functie vervallen. In de tentoonstellingsruimte staan gereedschappen van verdwenen beroepen als stelmaker, bakker, smid, schoenmaker en kapper. Daarnaast is er een stijlkamer: een woonkamer uit het begin van de vorige eeuw is inclusief bedstede nagebouwd. Verder kun je in dit museum een maquette van Eext in 1754 bekijken, archeologische vondsten en er is een groot archief van foto’s en video’s. Meer info: https://www.dorpsmuseumdekluiseext.nl/
Rijk der Kabouters
Aan de Gieterstraat, zoals de naam al aangeeft vanuit Eext gezien richting Gieten, ligt een klein attractiepark voor kinderen tot ongeveer 8 jaar. Wandelend over kronkelpaadjes krijg je verhaaltjes, gedichten en feiten over de kabouters te horen. Daarnaast is er een skelterbaan, springkussen, kan er kaboutergolf worden gespeeld, is er een speelhoek in de kabouterhut en natuurlijk is er een terras met lekkers. Wil je langer blijven dan zijn er huisjes op het park te huur. Meer info: https://www.rijkderkabouters.nl/
Evertsbos / Boswachterlij Anloo
Boswachterij Anloo ligt ten noorden van eext en gedeeltelijk op het grondgebied van het dorp. Het behoorde vroeger tot Landgoed Terborgh. De boswachterij wordt ook wel het Evertsbos genoemd naar de familie Everts die hier in 1914 het eerste dennenbos plantte. Het gebied heeft lanen en singels en tegenwoordig gemengd bos. Bijzonder zijn de mamoetbomen die hier in de loop der jaren zijn gepland; de Sequoiadendron giganteum. Het zijn er totaal 25 die tussen de andere bomen door zijn te vinden. Verder liggen in dit bos het Pinetum Ter Borch met zijn coniferen, hunebed D11 en diverse grafheuvels.
Pinetum Ter Borgh
Het Pinetum Ter Borgh is in 1953 door particulieren gesticht, verscholen in het Evertsbos/Boswachterij Anloo ten noorden van Eext. Van de circa 400 soorten coniferen op het terrein zijn de eerste in 1954 aangeplant. De coniferen komen uit alle delen van de wereld. De toegang vanaf de parkeerplaats aan de Anderenseweg gaat langs de mammoetboom Sequoiadendron giganteum die is geplant in 1926, hunebed D11 en hoogveenven Talingveen. Het gehele Pinetum is 2,2 ha groot en vrij toegankelijk. Meer info: http://pinetumanloo.nl/
Wandelspoor
Zo’n honderd jaar geleden stoomden treinen ten zuiden van Eext tussen Assen naar Gieten. Dat is al lang verleden tijd en op de oude spoorbaan ligt tegenwoordig een fiets-/wandelpad. Het traject tussen Assen en Gieten heet “wandelspoor” en is beslist niet onaardig. Bij Camping De Schaopvolte herinneren een stuk spoorrails in de weg en enkele spoorwegwagons aan die tijden. Wil je nog meer wandelen dan kun je nog steeds, vrijwel geheel over de oude spoorbaan, tot aan Stadskanaal doorwandelen.
In de buurt van Eext
Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 22 maart 2021