Elp – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Elp. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Elp ligt ongeveer 15 km ten zuidoosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

Wat opvalt is dat niet direct tegen Elp een groot vakantiepark ligt. Toeristisch blijft het hier zeker, maar de plaatselijke bevolking wordt dus niet overlopen door vakantiegangers. In de directe omgeving ligt Kamp Westerbork, museumdorp Orvelte en het helemaal niet onaardige Assen.

Kritische noot

Het centrum van Elk bestaat uit een cirkel van de Hoofdstraat en Boerstraat. Je kunt hier eindeloos rondjes wandelen, fietsen of rijden. Of het veel oplevert in levensgelukspunten is de vraag, je kunt het wel als “karakteristiek” kenmerken.

Wat is er te doen/bekijken in Elp?

Landhuis de Zandhof / de Steinborg

Een beetje verscholen tussen de bomen ligt landhuis de Zandhof, tegenwoordig de Steinborg geheten, aan de Smalbroekweg 3, net ten noordwesten van centrum Elp. Het is een ietwat wonderlijk huis dat de schilder Louis Albert Roessingh (1873-1951) in 1909 liet bouwen. In de loop der jaren groeide het en werd het voorzien van een trapgeveltje, torentje en allerlei bijgebouwen.

Boswachterij Grolloo en Schoonloo

Aan de oostzijde van Elp liggen boswachterijen Grolloo en Schoonloo. De boswachterijen zijn oorspronkelijk aangelegd in het kader van werkverschaffing rond de Tweede Wereldoorlog en de percelen en wegen zien er nog steeds erg blokvormig uit. Midden in het bos liggen recreatiegebieden ’t Loomeer en Ieberenplas met een zwemvijver omgeven door zand en gras. Is het zomers weer, dan is een kiosk geopend. 

Inmiddels wordt het geheel door Staatsbosbeheer op een heel andere manier onderhouden en langzaam getransformeerd in een gebied met meer gevarieerde vegetatie. Hierbij maken naaldbomen plaats voor loofbomen en krijgen beken een meer natuurlijke loop. Aan de Elperzijde van het bosgebied is inmiddels een zeer drassig gebied ontstaan waar een kudde Galloway runderen zijn onderkomen heeft. Overigens huizen in dit gebied ook maar liefst 450 dassen, hoewel de kans niet groot is dat je ze overdag zult tegenkomen. In het gebied is tot slot de uitkijktoren Holmers-Halkenbroek, tussen Kamp Westerbork en Grolloo aan het Amerdiep een aanrader. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/hart-van-drenthe

Wandelen Drenthepad etappe 16: Elp – Westerbork

De 16e etappe van het Drenthepad loopt van Elp naar Westerbork (of andersom) door gevarieerd gebied. In de buurt van Elp wandel je door zeer nat land tussen Galloway runderen en even later door de bossen van Boswachterij Schoonloo. Daarna volgt een licht geaccidenteerd heideveld bij Orvelte waar je even later op de Brink beland. Dit museumdorp is een uitgebreide rondwandeling waard. Ben je uitgekeken, dan rest nog een stukje pad langs een prehistorische boerderij en over een halfverharde weg tot bijna midden in het centrum van Westerbork met zijn fraaie kerk. Meer…

In de buurt van Elp

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 25 april 2021