Emmen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Emmen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Emmen ligt in Drenthe aan de zuidoostzijde van de Hondsrug.

Tips en aanbevelingen

Het park dat op de plek van de oude dierentuin is verrezen is net even anders dan anders, een aanrader dus.

Emmen heeft maar liefst 10 hunebedden. Soms zijn ze wat lastig te vinden maar met behulp van Google maps gaat wel heel makkelijk. Type eenvoudigweg iets als “D42 Emmen” en de locatie van hunebed D42 verschijnt op de kaart. Overigens: “D” in de naam van de hunebedden staat voor “Drenthe” en verder zijn ze grofweg van noord naar zuid genummerd. Zo bestaan er ook twee hunebedden in Groningen: G1 en G2.

Kritische noot

Gemeente Emmen is met meer dan 100.000 inwoners groter dan provinciehoofdstad Assen. Toch bezit Assen bijvoorbeeld een buitengewoon fraai museum en een best aantrekkelijke binnenstad, waar je in Emmen tevergeefs naar zult zoeken. Hoewel Emmen zeker een bezoek waard is, moet je de verwachtingen dus niet te hoog op laten lopen.

Wat is er te doen/bekijken in Emmen?

Grote kerk

De Grote Kerk staat aan de scholstraat, in het centrum tegenover de plek waar vroeg het dierenpark was gevestigd. De kerk is gebouwd in 1856, de romaanse toren stamt uit ongeveer 1200. De toren heeft aan de onderkant granietblokken, daarboven metselwerk. In 1976 is er een nieuwe spits op gezet. Binnen is onder andere een orgel uit 1872 te zien. Behalve voor diensten wordt de kerk ook gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en dergelijke. Meer info: https://www.grotekerkemmen.nl/

Voormalige synagoge

De voormalige synagoge in Emmen is de enige authentieke orthodoxe synagoge in Drenthe. Hij stamt uit 1878 en werd na de stichting diverse malen vergroot. In Emmen ontstond ook een Joodse begraafplaats, gondsdienstschool en studiegenootschap. Na de Tweede Wereldoorlog waren van de Joodse gemeenschap niet veel leden meer over en raakte de synagoge in verval. Gemeente Emmen voorkwam sloop door het gebouw over te nemen en vervolgens te restaureren. Stichting Emmer Sjoel Sjemmesj organiseert talloze activiteiten zoals rondleidingen en lezingen  over de Joodse cultuur en godsdienst. Daarnaast worden er activiteiten zoals concerten en toneelspel georganiseerd. Meer info: https://www.synagoge-emmen.nl/

Molen Zeldenrust

Molen Zeldenrust is in 1856 gebouwd met gebruikmaking van onderdelen van een afgebroken oliemolen. In de jaren 50 van de vorige eeuw raakte de molen in ongebruik maar in 1966 en in 2003 werd de molen gerestaureerd. Tegenwoordig wordt de molen door een aantal vrijwilligers maalvaardig gehouden. Meer info: https://www.zuidbarge.nl/molenzeldenrust/

Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo is sinds 2016 gevestigd aan de westzijde van Emmen en bestaat na de nieuwbouw uit diverse themagebieden. Zo is er de Jungola met een Vlindertempel, groot terrein met olifantenkudde en vele andere dieren. Je kunt hier onder andere ook een boottochtje maken over de Rimbula rivier en er is een theater met voorstellingen. In de Serenga kun je in een truck over de savane rijden waarbij je zebra’s, gnoes, struisvogels en neushoorns ontmoet. Verderop zijn leeuwen te zien. Iets wat je bijna niet ziet in dierenparken; hier is ook een achtbaan waar zeker jongeren zich in zullen vermaken. Tot slot zijn in het themagebied Nortica ijsberen, pinguïns en zeeleeuwen te zien en kun je mee voor een reis in de Arctic 1. Genoeg dieren gezien? Dan kun je altijd nog naar de Animazia, een indoor speelparadijs. Meer info: https://www.wildlands.nl/

Rensenpark

Het Rensenpark is en park dat is gecreëerd nadat het dierenpark, toen nog Noorderdierenpark geheten, naar het westen was verhuisd en tegenwoordig door het leven gaat als Wildlands Adventure Zoo. Voor degenen die de oude dierentuin nog kennen zijn diverse onderdelen herkenbaar. Je kunt er nu in alle rust rondwandelen en natuurlijk ontbreekt horeca niet. Er is ook een museum met hedendaagse Tibetaanse kunst in een van de oude dierenverblijven gevestigd.

Musea

In Emmen zijn diverse musea te vinden.

Centrum Beeldende Kunst

In een voormalige zuivelfabriek, met tegenwoordig de goed getroffen naam “De Fabriek”, heeft het Centrum voor Beeldende Kunst expositieruimtes die worden gebruikt voor wisselende exposities. Het complex staat in de woonwijk Noorbarge. Meer info: https://www.cbkemmen.nl/

AGA Museum

Het AGA Museum is een techniekmuseum en verbonden aan het bedrijf AGA (Aktiebolaget Gas Accumulator). Dat bedrijf is ontstaan in 1904 en maakte zeer uiteenlopende producten. Dat liep van auto’s en keukenfornuizen, potten en pannen tot radio’s en filmtoestellen en van electrozuur en waterstof tot lampen voor vuurtorens en medische apparatuur. Het is gevestigd aan de Pioniersweg 1A op het industrieterrein van Emmen. Meer info: http://www.aga-museum.nl/

Museum of Contemporary Tibetan Art

Een groot deel van de collectie van dit museum is afkomstig van de oprichter Tashi Noru. Het bestaat uit eigen werk en objecten die hij heeft geërfd van zijn grootvader en afkomstig zijn uit het klooster Sekhar Lhakhang, zuid-centraal in Tibet. Daarnaast zijn objecten te zien afkomstig uit giften of aankopen. Meer info: https://www.mocta.org/

Ergens in Nederland 1939 – 1945

Aan de Weerdingerhaag 8 is een museum te vinden met de Tweede Wereldoorlog als hoofthema. Vanaf de jaren 80 in de vorige eeuw is een collectie opgebouwd en in verschillende settings zijn meer dan 36 poppen te zien gekleed met diverse uniformen, helmen, gasmaskers en voorzien van verrekijkers, wapens, gereedschappen enzovoorts. Daarnaast bezit het museum nog meer voorwerpen, uiteraard alle gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Meer info: https://www.ergensinnederland1939-1945.nl/

Hunebedden D38 tot en met D47

Emmen heeft op haar grondgebied maar liefst 10 hunebedden, keuze genoeg dus. Hunebeden D38, D39 en D40 liggen op een heideveld in het Bargerbos ten noorden van Emmen. Van D38 is niet heel veel meer over, hoewel het nog goed herkenbaar is als hunebed. D39 was al in oorspronkelijke staat een klein graf, maar ook hier is nog maar een draagsteen van de oorspronkelijke drie over. Het derde hunebed, D40, is de meest interessante met twee imposante dekstenen en een poortsteen.

De hunebedden met de nummers D41 tot en met D44 liggen aan de westzijde van Emmen. Hierbij is D41 niet heel groot maar nog wel intact met totaal vier dekstenen. Het ligt aan de weg Emmen – Odoorn. D42 ligt iets verderop langs een bospad maar er zijn hier wel erg veel stenen verdwenen. Voor de liefhebbers dus. Hunebed D43 is een wat ander type; dit is een langgraf waarvan er in Nederland maar een is. Er liggen twee grafkelders met erom heen maar liefst 52 stenen. De totale lengte van de dekheuvel is 40 meter. Tot slot ligt D44 vlakbij Westenesch een klein hunebed met slechts een deksteen op een erf van boerderij. Het is het enige hunebed dat in privé bezit is.

Hunebed D45 ligt in de Emmerdennen aan de oostzijde van het centrum van Emmen. het hunebed ligt op een heuvel dus het bouwen ervan zal nog meer inspanning hebben gevergd dan normaal. Het is zeker de moeite waard met nog zes dekstenen waarvan een de breedste en de platste steen is die op een hunebed is te vinden. Vanaf het treinstation loop je er in een minuut of 10 heen.

Tot slot liggen hunebedden D46 en D47 beiden tegenwoordig in de woonwijk Angelslo. D46 ligt in een openbaar plantsoen en dient daar meer als versiering dan als historisch monument. In 1960 zijn tijdens een restauratie de dekstenen weer op hun plek gelegd waardoor het er wel fraai bij ligt. D47 ligt iets verderop in de wijk tussen enkele flats. De zij- en sluitstenen zijn vrijwel onder het zand verdwenen waardoor de dekstenen op de grond lijken te liggen. Overigens zijn twee van de dekstenen van elders afkomstig maar daardoor is het hunebed wel weer compleet.

De Dikste Stien

De Dikste Stien of ook wel de Steen van Noordbarge genoemd is de grootste steen in Drenthe. In vroeger tijd werd hij aangemerkt als hunebed, maar dat bleek ten onrechte. Hij ligt langs de Ermerweg tussen Wildlands en Erm. Mocht je hem missen dan is er geen man overboord en bovendien: de grootste zwerfsteen van Nederland ligt in het Friese Rottum.

Noordbargerbos

Het Noordbargerbos sluit aan de westzijde aan op de bebouwing van Emmen. Het bos is aangelegd in de werkverschaffingsjaren tussen de twee wereldoorlogen en 271 ha. groot. De Ermerweg snijdt er jammer genoeg letterlijk dwars doorheen, maar er zijn genoeg wandel en fietspaden in het bos om van te genieten.

Valtherbos

Ten noorden van Emmen ligt het Valtherbos dat doorloopt tot Valthe. Aan de noordzijde liggen hunebed D35 en een onderduikershol. Hunebed D35 is bepaald niet in goede staat; er zijn nog maar twee dekstenen over waarvan eentje van de draagstenen is afgegleden. Overigens is wel aardig om te weten dat op een foto uit 1925 dit hunebed geheel in open veld lag. Meer in de richting van Emmen liggen hunebedden D38, D39 en D40 broederlijk bij elkaar. Het omliggende Valthebos is inderdaad vlak daarna aangeplant als productiebos en werkverschaffingsproject.

Tegenwoordig zwaait Staatsbosbeheer hier de scepter. In het bos is ook een replica van een onderduikershol in 2004 nagebouwd. Dit heeft werkelijk bestaan en heeft uiteindelijk zestien Joodse onderduikers een jaar of drie, tot het eind van de oorlog, onderdak geboden.

Schans en De Muur van Emmen

Aan de oostzijde van Emmen, net aan de andere kant van de rondweg N391, liggen de Schans en De Muur van Emmen. De Muur van Emmen is de oude vuilstort van Emmen waarop nu wandel- en fietspaden zijn aangelegd. Er is ook een fietsparcours naar boven met stijgingen tot 20%, vandaar de term “muur”. Bovenop word je beloond met een fraai uitzicht. Net ten noorden van de vuilstort ligt nog een stukje natuurgebied met een oude schans die duidelijk in het landschap herkenbaar is.

In de buurt van Emmen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 juni 2021