Emmer-Compascuum – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Emmer-Compascuum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Emmer-Compascuum ligt ten noordoosten van Emmen in de provincie Drenthe tegen de Duitse grens.

Tips en aanbevelingen

De geschiedenis van de vervening kun je goed bekijken in het Veenpark in Barger-Compascuum, even ten zuiden van Emmer-Compascuum.

Kritische noot

Emmer-Compascuum is een dorp waar eerst veen is weggegraven en daarna het land in cultuur is gebracht. Met andere woorden; om Emmer-Compascuum heen vind je vooral niet al te spannende landbouwgronden.

Wat is er te doen/bekijken in Emmer-Compascuum?

R.K.-kerk Willehadus

Deze driebeukige kerk is gebouwd in 1924 en inmiddels rijksmonument. De kerk staat aan de noordoostzijde van het centrum langs het Hoofdkanaal. Een eerdere kerk werd hier in 1889 gebouwd, maar vanwege het sterk toenemende aantal parochianen is al na 35 jaar deze nieuwe kerk gebouwd. Meer info: http://www.mariahertoginvandrenthe.nl/emmer-compascuum/

Korenmolen Grenszicht

Deze korenmolen staat aan het Hoofdkanaal Westzijde en heeft een tamelijk toepasselijke naam. De Duitse grens is hier inderdaad niet ver vandaan. In 1907 werd de molen gebouwd met onderdelen van andere molens, in die tijd zeker niet ongebruikelijk. Vanaf 1920 werd een stoommachine ingezet om te malen, later ook een oliemotor van maar liefst 22 pk. Na 1936 raakte de molen langzaam in verval; achtereenvolgens verloor de molen de roeden en stelling. In 1973 volgt een grote restauratie waarna hij weer in gebruik kwam. Tegenwoordig is er ook een museum, bezoekersruimte en molenwinkel in de molen te vinden. Meer info: https://www.molengrenszicht.nl/

Veenbeekje Runde

Ooit liep dwars door Emmer-Compascuum een veenbeekje genaamd Runde. Het is tijdens de veenwinning gedempt maar sinds 2004 weer kronkelend zoveel mogelijk in de originele bedding teruggegraven. Er loopt een pad langs waardoor je er van kunt genieten.

In de buurt van Emmer-Compascuum

Andere plaatsen in de Drentse Veenkoloniën met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 juni 2021