Erica – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Erica. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Erica ligt ten zuidoosten van Emmen in de provincie Drenthe.

Tips en aanbevelingen

Belangrijkste reden om naar Erica af te reizen is ongetwijfeld het Industrieel smalspoor Museum. Dat museum past precies in deze omgeving en is weer eens “wat anders dan anders”.

Kritische noot

Erica is een dikke 150 jaar geleden ontstaan en de geschiedenis beperkt zich dus ook tot die periode. Wil je meer geschiedenis, ga dan lekker op zoek naar een van de 52 hunebedden die je in Drenthe kunt vinden. Daarmee schiet je meteen duizenden jaren terug in de tijd. Zoek je iets tussen deze twee uitersten? Dan is wellicht Coevorden iets voor je.

Wat is er te doen/bekijken in Erica?

Molen Heidebloem

Molen Heidebloem is in 1896 in het centrum van Erica, langs de Verlengde Vaart gebouwd. Een eerder exemplaar uit 1877 was onder verdachte omstandigheden afgebrand. Het huidige exemplaar is een achtkante stellingmolen die tegenwoordig in gebruik is om graan te malen. Overigens was de molen bijna uit Erica verdwenen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de molen namelijk stilgezet en rond 1976 was er nog een treurig stukje ellende van over. Gelukkig is rond die tijd toch besloten tot restauratie op deze plaats waardoor de molen voor erica behouden is gebleven.

RK O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

In 1933 werd in Erica een RK kerk gebouwd. Het is een tamelijk imposante zaalkerk met een portaal met maar liefst drie dubbele deuren. Of die bedoeld zijn om de parochianen vlot naar binnen of naar buiten te geleiden is onbekend. In de kerk staat een Maarschalkerweerd-orgel uit 1893. De kerk is inmiddels een rijksmonument. Naast de kerk staat sinds 2018 een Mariakapel. Deze kon tot stand komen dankzij gulle gaven van dorpsgenoten. De kapel is dagelijks open van zonsop- tot zonsondergang.

Griendtveenpark

Het Griendtveenpark ligt in het zuiden van Erica, net onder het Dommerskanaal aan de Berkenlaan. In dit park lopen en zwemmen onder andere schapen, kippen, herten, konijnen, ezels, ganzen, pauwen en kalkoenen rond. Contact tussen mens en dier wordt bevorderd en vooral jongere kinderen kunnen hier prima spelen. In het paviljoen of bij goed weer op het terras zijn de nodige consumpties te krijgen. Meer info: https://griendtsveenpark.nl/

Industrieel Smalspoor Museum

Helemaal in het zuiden van Erica, langs het Dommerskanaal aan de Griendtsveenstraat, ligt het Industrieel Smalspoor Museum. In vroeger tijd werd smalspoor veel gebruikt om gestoken turf af te voeren. In deze omgeving werd dit ter hand genomen door de Griendtsveen Maatschappij. Hierbij werd vooral de bovenste laag van het veen afgestoken en afgevoerd naar de fabriek die er turfstrooisel van maakte. Pas in 1983 kwam hieraan een einde en op dezelfde plaats is een jaar later dit museum ontstaan. Je kunt er nu een rondrit maken in de smalspoortrein en de turfstrooiselfabriek en de unieke smalspoorremise uit 1910 bekijken. Voor de kinderen is er een kindertrein waarbij ze hun machinistendiploma kunnen halen. Meer info: https://www.smalspoorcentrum.nl/

In de buurt van Erica

Andere plaatsen in de Drentse Veenkoloniën met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 3 juni 2021