Exloo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Exloo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Exloo ligt op de Hondsrug in Drenthe, tussen Assen en Emmen.

Tips en aanbevelingen

Exloo en omgeving is Drenthe op zijn best. Meerdere boswachterijen met daartussen een aantal rustige Drentse dorpjes voldoen precies aan de (cliché) verwachtingen die buienstaanders van Drenthe hebben.

Kritische noot

Juist omdat Exloo en omgeving bepaald aantrekkelijk zijn trekt het drommen toeristen die hier in de buurt vakantie vieren en dagjesmensen.

Wat is er te doen/bekijken in Exloo?

Schaapskudde Exloo

Midden in Exloo woont een schaapskudde van Drentse heideschapen. de schaapskooi vind je recht tegenover het gemeentehuis. In de zomerperiode loopt de kudde elke dag dwars door Exloo naar een heideveld en aan het eind van de dag weer terug. Een mooi gezicht en aanrader om mee te maken. Hoewel ongeduldige automobilisten en plaatselijke bewoners bezorgd om hun tuin af en toe wat roet in het eten gooien. Naast de schaapskooi is een infocentrum met meer informatie over de schapen maar ook toeristische informatie, fiets- en wandelroutes en souvenirs. Meer info: https://schaapskuddeexloo.nl/

Kabouterland

In het centrum van Exloo ligt Kabouterland. Een park met kabouters, trollen, dieren zoals stokstaartjes, konijnen en parkieten en speeltuinen binnen en buiten. De trollen wonen in een grot waar de kinderen ook een bezoekje kunnen brengen. Zijn de kinderen moe van het spelen dan is er ruimschoots horeca binnen en buiten voorhanden. Ondergronds is er een winkel met allerlei souvenirs. Het park is met name geschikt voor gezinnen met wat kleinere kinderen, angst inboezemende achtbanen zal je hier tevergeefs zoeken. Meer info: https://www.kabouterland.nl/

Hunebed D30 en D31

D30 ligt ten noordwesten van Exloo in het bos tussen Exloo en Odoorn langs het Bodenpad, een zijweg van de Boslaan. Het ligt aan een toeristische route en heeft daarom nogal wat bezoek. Helaas ook van mensen met wat minder goede bedoelingen; zo werd in 2005 het hunebed in alle kleuren bespoten. Het hunebed heeft nog drie van de vier dekstenen over en is daarmee nog in heel redelijke staat.

D31 is een hunebed in tamelijk deplorabele staat. Letterlijk een puinhoop is wellicht een betere benaming. Het ligt ten zuiden van Exloo, wat verscholen in de bossen. Wil je hem om een of andere reden toch graag zien, dan is hij te vinden vlakbij de kruising Dalakkersweg/Boesjeskampweg.

Bos Exloo-Odoorn

Direct ten westen van Exloo ligt een bosgebied dat doorloopt tot Exloo en Odoorn. In dit bosgebied ligt hunebed D30 en, vrij dicht bij Borger, een Pingoruïne. Dat laatste is een ringvormige krater die is overgebleven nadat het ijs in de ondergrond, lang geleden, is gesmolten. Het aardigste onderdeel in dit bos, ook vlakbij Borger, is bosvak 165. Bij een novemberstorm in 1972 zijn in het hele bos veel bomen omgewaaid, maar alleen in dit bosvak is het niet opgeruimd. Je kunt er over paadjes doorheen dwalen en het ziet er heel anders uit dan de rest van het bos. Niet alleen mensen, maar ook flora en fauna vinden het hier maar wat fijn. Je komt er via de Buinerweg (huissnr. 21), vervolgens de weg vervolgen tot de weg onverhard wordt en dan verder tot een parkeerplaats.

Molenveld

Net ten zuidwesten van Exloo ligt een 80 ha groot heideveld. In het najaar (aug/sept) bloeit de heide en is het op zijn mooist, maar ook in de lente en zomer kun je hier goed wandelen. Het landschap is licht heuvelachtig en er is ook een vennetje te vinden. Ga je op zoek naar de molen, gezien de naam van het gebied, dan ben je een dikke 150 jaar te laat. Er heeft aan de rand van het veld inderdaad enige tijd een molen gestaan, maar die is al lange tijd geleden verdwenen. Wel kun je hier overdag de schaapskudde van Exloo tegenkomen.

LOFAR

Ten noordoosten van Exloo ligt in het stroomgebied van het Achterste Diep een tamelijk bijzondere installatie; de grootste Low-Frequency Array (LOFAR) ofwel ‘lage-frequentie telescoop’ ter wereld. Het bestaat totaal uit velden met totaal 20.000 kleine antennes in verschillende landen. Heel anders dus dan de grote schotelantennes die bijvoorbeeld bij Westerbork staan opgesteld. Hier moet je vooral naar de grond kijken. Het middelpunt van deze enorme installatie is hier te vinden. Meer info: http://www.lofar.nl/

In de buurt van Exloo

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 mei 2021