Frederiksoord – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Frederiksoord. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Frederiksoord ligt in het westen van Drenthe, ten noordoosten van het in Overijssel gelegen Steenwijk.

Tips en aanbevelingen

De voormalige Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Willemsoord, Boschoord en Wilhelminaoord liggen in het hart van 3 Nationale Parken. Het Drents Friese Wold, Dwingelderveld en de Weerribben. Wil je dus graag uitgebreid de benen strekken of heel, heel lang fietsen, dan is dat hier geen enkel probleem.

Kritische noot

Hoewel er genoeg overblijfselen zijn uit de kolonietijd, is er ook nadien heel wat bijgebouwd. Logisch, maar het doet wel afbreuk aan het oorspronkelijke karakter.

Wat is er te doen/bekijken in Frederiksoord?

Koloniewoningen

Aan de Koningin Wilheminaweg en Majoor van Swietenlaan zijn een aantal koloniewoningen te zien die het inmiddels tot rijksmonument hebben gebracht. Gezien de historie van Frederiksoord als eerste kolonie zijn deze moeite zeker waard. Het is vandaag de dag moeilijk voorstelbaar dat arme sloebers uit het westen in deze huizen terecht kwamen met daaromheen toen nog woeste grond. Met als opdracht: zorg dat je voortaan in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dat dat niet altijd even goed slaagde mag geen wonder heten.

Museum de Koloniehof

In Museum de Koloniehof worden 7 verhalen verteld van de 7 koloniën die ooit hebben bestaan. Frederiksoord was in 1818 de eerste en logischerwijs wordt op deze plaats het verhaal ervan verteld. Ook is het mogelijk te onderzoeken of wellicht een van je voorouders in een van de koloniën heeft gewoond en gewerkt. Meer info: https://www.kolonienvanweldadigheid.eu/

Museum De Proefkolonie

Museum de Proefkolonie neemt je mee terug in de tijd. De tijdreis begint in de armoedige, stinkende steden van begin 19e eeuw, net nadat Napoleon ons land heeft verlaten. In een film is te zien hoe de eerste kolonisten na hun reis naar het in die tijd verre Drenthe aankomen in hun nieuw opgezette paradijs. Ze krijgen een woning en stukje grond, en beginnen vol goede moed. De praktijk valt echter een beetje tegen…. Toch is de opzet van de koloniën met huisvesting, scholing en gezondheidszorg zijn tijd ver vooruit. Hoe het verder is verlopen? Ga darvoor gewoon naar dit museum en vindt het zelf uit. Meer info: https://proefkolonie.nl/

In de buurt van Frederiksoord

Andere plaatsen in Zuidwest Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 17 juni 2021