Gasselte – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Gasselte. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Gasselte ligt ten oosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

In Gasselte zelf ben je na het alleraardigste kerkje en wellicht wat horeca, snel uitgekeken. De omgeving heeft genoeg te bieden, met name de bos- en heidegebieden aan de zuid- en westzijde.

Voor de liefhebbers staat aan de Kerkstraat van Gasselte een standbeeld van Wemeltje Kruit. Deze plaatselijke beroemdheid leefde tot 1963 en trok in deze omgeving van plaats naar plaats om haar waren te verkopen. Nog wat merkwaardiger zijn de beelden in de pastorie van Gasselte van Apollo, Venus en Mercurius. Naar verluid zijn deze in 1787 gestolen van landgoed Eyckenstein op de Utrechtse Heuvelrug en via turfschippers hier terecht gekomen. Ze zijn voor deze omgeving bepaald bijzonder.

Kritische noot

Gasselte is als dorp op zichzelf geen bestemming waar je dagen zult blijven hangen. De totale omgeving kan zeker wel een meerdaagse of meerweekse leuke trip opleveren.

Wat is er te doen/bekijken in Gasselte?

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Mariakerk)

De Onze-Lieve-Vrouwenkerk, ook wel Mariakerk of “Het Witte Kerkje” genoemd, staat aan de noordzijde van de Dorpsstraat, enigszins van de weg af. De kerk is bijzonder oud; hij dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. In de loop der eeuwen is hij meermalen gerestaureerd en verbouwd. Met name was dat nodig na de tachtigjarige oorlog waarin de kerk werd gebruikt als onderkomen voor soldaten. In 1851 werd de kerk van buiten gewit en sindsdien staat hij met die kleur te stralen in het landschap. In de kerk staat een preekstoel uit de 17e eeuw, offerblok en doopbekken en liggen twee grafzerken. Om de kerk ligt een oud en omvangrijk kerkhof.

Boswachterij Gieten-Borger

Ten westen van Gasselte ligt een flink bosgebied dat van Gieten in het noorden naar het zuiden doorloopt tot aan Borger. Uiteraard kun je hier wandelen, fietsen en met de mountainbike rondcrossen. Er zijn echter ook twee zandplassen om te zwemmen of te luieren: Jonkers Zandgat en het grote Gasselterveld. In de buurt van Borger, maar nog steeds in hetzelfde bosgebied, kun je het Boomkroonpad lopen. Hoog tussen de bomen zie je letterlijk de toppen van de bomen van heel dichtbij. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/hondsrug/over-de-hondsrug

Drouwenerzand

Ten zuiden van Gasselte, richting Drouwen, ligt het Drouwenerzand. In tegenstelling tot Boswachterij Gieten-Borger bestaat dit voor een flink deel uit open heideveld en stuifzand. Werd het in vroeger tijd nog als een groot rampgebied beschouwd vanwege de overlast die het zand veroorzaakte, tegenwoordig wordt het door wandelaars en fietsers zeker gewaardeerd. Er is onder andere een wandelroute van 4 km over uitgezet en je hebt een aardige kans een schaapskudde tegen te komen die zijn best doet het gebied het open karakter te laten behouden. Meer info: https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/drouwenerzand

Wandelen over de oude spoorlijn

Zo’n honderd jaar geleden stoomden treinen van Assen via Gieten en Gasselte richting Stadskanaal. Dat is al lang verleden tijd en op de oude spoorbaan ligt tegenwoordig een fiets-/wandelpad. Vanaf Gasselte gezien ligt de oude spoorlijn aan de andere kant van de N378. Aan het eind van de Stationsstraat staat tegenwoordig een replica van het oude stationsgebouw dat hier in vroeger tijd stond. Vanaf hier kun je bijvoorbeeld naar Gieten wandelen of fietsen en als je wilt vanaf daar verder richting Rolde en Assen. Heb je er dan nog geen genoeg van dan kun je nog steeds, vrijwel geheel over de oude spoorbaan, ook de andere kant op tot aan Stadskanaal wandelen.

In de buurt van Gasselte

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 24 maart 2021