Gees – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Gees. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Gees ligt op de Drentse Hondsrug, tussen Assen en Coevorden.

Tips en aanbevelingen

Gees is de moeite waard maar als je op een zeker moment de kleinere Drentse dorpjes zat bent dan zijn Coevorden en Emmen niet ver. Ook Assen is als grotere plaats best een aanrader en ben je dan nog niet tevreden rij dan door naar Zwolle of stad Groningen.

Kritische noot

Bij Gees zal een redelijke hoeveelheid mensen alleen denken aan de Boswachterij Gees. Toch is het dorp zelf ook een bezoekje waard, misschien juist wel omdat de horeca hier tamelijk beperkt is. Daardoor trekt dit dorpje wellicht minder mensen dan je normaal zou verwachten.

Wat is er te doen/bekijken in Gees?

Centrum

Gees is een behoorlijk goed bewaard esdorp dat niet veel onder doet voor het nabije museumdorp Orvelte. Er zijn in het centrum een aantal Saksische boerderijen te vinden, bij elkaar vormt het een beschermd dorpsgezicht. Voor restaurant De Zwerfkei aan de Dorpsstraat staat de grootste zwerfkei van Drenthe: Bijna vier meter breed en ruim twee meter hoog.

Geeserstroom

Ten westen van Gees ploegt de Geeserstroom inmiddels weer meanderend zijn weg door het landschap. In vroeger tijd was dat ook zo, tot bij een herinrichting van het gebied de beek werd rechtgetrokken. Inmiddels is dit, zoals op meer plaatsen, weer ongedaan gemaakt. Het gebied is daardoor, afgezien van de droge zomers, wel heel veel natter geworden en van karakter veranderd. Veel dode bomen zijn van het hogere grondwaterpeil het gevolg, maar nieuwe natuur is er voor in de plaats gekomen.

Boswachterij Gees

Aan de noordwestzijde van Gees ligt de boswachterij. De bossen zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd en feitelijk liggen ze maar gedeeltelijk op het grondgebied van Gees. De bossen zijn doorsneden met een flinke hoeveelheid paden. Aan de zuidzijde ligt een groot heidegebied van 70 hectare met de naam De hoge stoep. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/gees

Beelden in Gees

Beelden in Gees is een beeldentuin van zeven hectare. De tuin bestaat uit glooiende gazons, vijvers en boomgroepen en is opgedeeld in verschillende onderdelen zoals een grassentuin en geraniumtuin. Ieder jaar zijn er twee of drie tentoonstellingen met elk tientallen verschillende kunstenaars. In de zomerperiode is een brasserie geopend voor lunch, koffie en thee. Tijdens de herfstexpositie is het aanbod ietwat beperkt. Meer info: https://www.beeldeningees.nl/

In de buurt van Gees

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 22 april 2021