Grolloo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Grolloo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Grolloo ligt ten zuidoosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

In het dorp staan naast de kerk, een rijksmonument, nog enkele boerderijen aan de Zuiderstraat en Middenstreek die deze status ook hebben verkregen. De moeite waard dus om al wandelend, fietsend of autorijdend letterlijk even bij stil te staan.

Kritische noot

Grolloo is geen onaardig dorp. Maar om het in de trant van Michelin te beschrijven; een plaats waar je wel voor omfietst, maar niet snel als eindbestemming kiest.

Wat is er te doen/bekijken in Grolloo?

Hervormde kerk

Sinds 1853 hebben de inwoners van Grolloo een eigen kerk. Tenminste, het protestantse smaldeel van de populatie dan. Voor die tijd kerkten de protestanten in Rolde, maar dat betekende wel een (voet) tocht van een flink aantal kilometers. De betrekkelijk kleine zaalkerk is gebouwd in neoclassicistische stijl. In het kleine spitse torentje hangt een klok uit 1422, de gieter ervan is onbekend. In de kerk staat een orgel uit 1937, dat oorspronkelijk was gebouwd voor de kapel van de Stichting “Licht en Kracht” te Assen. De kerk wordt gebruikt voor diensten, maar ook voor uitvoeringen en optredens. Voor geïnteresseerden is achter de kerk de plaatselijke begraafplaats te vinden.

C+B Museum

Grolloo is wereldberoemd in Nederland geworden doordat blueszanger Harry Muskee er woonde en een oefenruimte had. Met zijn bluesband Cuby + Blizzards hadden ze vanaf de jaren 60 diverse hits en verder wisselend succes in diverse samenstellingen. In de boerderij waar Harry Muskee van 1965 tot 1971 woonde is tegenwoordig een museum. In dat museum zijn allerlei memorabilia te zien uit de periode 1965 tot 2011. Voorbeelden zijn apparatuur, muziekinstrumenten, platen, schilderijen, foto’s, contracten en video’s met interviews. Meer info: https://www.cubymuseumgrolloo.nl/

Boswachterij Grolloo

Ooit zijn in Boswachterij Grolloo bosvakken gemaakt van ongeveer 300×300 meter en dat patroon is tot op de dag van vandaag te zien. Inmiddels wordt het geheel door Staatsbosbeheer op een heel andere manier onderhouden en langzaam getransformeerd in een wat gevarieerder gebied. Hierbij maken naaldbomen plaats voor loofbomen en krijgen beken en vennetjes meer kans op natuurlijke manier te veranderen. Overigens huizen in dit gebied ook maar liefst 450 dassen, hoewel de kans niet groot is dat je ze overdag zult tegenkomen. In het gebied is de uitkijktoren Holmers-Halkenbroek, tussen Kamp Westerbork en Grolloo aan het Amerdiep een aanrader. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/hart-van-drenthe

Recreatieterrein zandspeelplaats Grolloo en Ieberenplas

Is het lekker zomerweer? Dan zijn zandspeelplaats Grolloo, direct ten zuidwesten van Grolloo en de Ieberenplas in Boswachterij Grolloo een goed idee. Bij de zandspeelplaats langs de Elperweg heb je zand en gras, bij de Ieberenplas is water, zand en gras om te zwemmen, spelen, luieren en picknicken. De Ieberenplas ligt aan de weg van Westerbork naar Schoonloo.

In de buurt van Grolloo

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 april 2021