Havelte – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Havelte. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Net ten noorden van Havelte ligt het natuurgebied Holtingerveld. Vanaf het startpunt “Toegangspoort Holtingerveld” kun je het gebied in. Vlakbij het parkeerterrein vind je Vlinderparadijs Papiliorama, een toeristische infopunt met een brasserie en een schaapskooi. Vandaar kun je over de Havelterberg verder naar het noorden wandelen en kom je vanzelf bij twee bezienswaardige hunebedden. Vandaar ligt het grootste deel van het Holtingerveld met bos en heide aan je voeten. Daar is het prima wandelen en fietsen.

Locatie

Havelte ligt in het westen van Drenthe, enkele kilometers ten oosten van het Overijsselse Steenwijk.

Tips en aanbevelingen

Het centrum met oude boerderijen, kerk en molen is de moeite, maar het Holtingerveld ten noorden van Havelte is de grote trekpleister hier. Formeel ligt het niet op het grondgebied van dorp Havelte, maar wie zal dat een probleem vinden.

Verder is een curiositeit in deze omgeving een oude opslagplaats van Amerikaanse kernwapens. Het ligt net ten westen van het dorpje Darp boven Havelte. Er is helaas niet meer van over dan een oude wachttoren maar je kunt tegenwoordig wel over het terrein rondlopen zonder te worden neergeschoten.

Kritische noot

Veel bezoekers van deze omgeving zullen al snel het natuurgebied ten noorden van Havelte induiken. Toch is Havelte zelf ook de moeite waard, maar je hoeft er werkelijk niet een hele dag voor uit te trekken.

Wat is er te doen/bekijken in Havelte?

Centrum

In het centrum zijn een flink aantal boerderijen te vinden die de moeite meer dan waard zijn. Vooral langs de Dorpsstraat en Van Helomaweg staan er een aantal die inmiddels rijksmonument zijn geworden.

Clemenskerk

Al in 1310 verrees in Havelte deze kerk die tegenwoordig in gebruik is bij de protestantse gemeente. Voor die tijd, rond 800, was er overigens al een kapel gebouwd. De kerk staat in een omgeving die inmiddels beschermd dorpsgezicht is en de kerk zelf is rijksmonument. In 1410 is een toren gebouwd en het kerkorgel dateert uit 1819. Bijzonder aan deze kerk is het zogenaamde Chamadron. Dat is een orgelachtig instrument met in dit geval 50 pijpen. Bij bespeling kunnen de pijpen uit de galmgaten van de toren gereden worden. In de zomerperiode wordt het elke zaterdagnamiddag bespeeld en is er daarna gelegenheid voor bezichtiging.

De kerk staat overigens een beetje buiten het centrum, aan de oostzijde van Havelte aan de Kerklaan.

De Havelter molen

In eerste instantie stond in Havelte een grondzeiler, die in 1873 is verhoogd en daarna een stelling heeft gekregen. Zoals zoveel molens bleef ook deze niet gevrijwaard van brand, in dit geval in 1914. In de jaren 50 werd een elektrische motor toegevoegd waarmee meer continuïteit in het malen werd bereikt. Ook vond in die tijd een forse restauratie plaats. Sinds 1991 is de molen eigendom van een stichting die niet alleen zorgt voor onderhoud maar met een groep vrijwilligers de molen letterlijk draaiend houdt. Iedere zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur is de molen inclusief winkeltje geopend. Meer info: http://www.haveltermolen.nl/

Landgoed Overcinge

Landgoed Overcinge ligt aan de zuidwestzijde tegen Havelte aan. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor bijeenkomsten, trouwen en rouwen, feesten etc. Al in de 14e eeuw is sprake van een landgoed op deze plaats, het huidige exemplaar is van 1732. Nog steeds een respectabele leeftijd. Het is lange tijd particulier bewoond geweest maar in de jaren 80 van de vorige eeuw verkocht en sindsdien wordt het verhuurd. In de directe omgeving is enig bos om de benen te strekken. Meer info: https://www.overcinge.nl/

Toegangspoort Holtingerveld

Nog niet lang geleden is miljoenen geïnvesteerd om de natuur ten noorden van Havelte beter te ontsluiten. Onder de naam Toegangspoort Holtingerveld is een flink parkeerterrein aangelegd vanwaar je in enkele honderden meters een schaapskooi, toeristisch infopunt, een brasserie en het Vlinderparadijs Papiliorama kunt vinden. Wandel je even verder naar het noorden dan kom je over de bescheiden Havelterberg bij de hunebedden D53 en D54, zeker de moeite waard. Nog meer noord- en oostwaarts strekt het fraaie Holtingerveld zich uit, zeer geschikt voor wandelen en fietsen. Hieronder worden een aantal van genoemde items verder belicht.

Hunebedden D53 en D54

De meeste hunebedden in Drenthe liggen langs of dichtbij de Hunebed Highway, de N34 op de Hondsrug. De hunebedden met de nummers D53 en D54 zijn daarop een uitzondering: ze liggen in het natuurgebied Holtingerveld/Havelterberg, een stukje boven het centrum van Havelte. D53 is het op een na grootste hunebed in Drenthe en absoluut een bezoek waard. De kern is nog helemaal compleet met 21 zijstenen, 4 sluitstenen en 9 dekstenen. Overigens was het in 1945 bijna gedaan met dit hunebed want op last van de Duitsers moest het verdwijnen. Na de oorlog is het in zijn geheel herbouwd.

Op 150 meter van D53 ligt D54. Gezien de nummering (de meest noordelijke start met nummer D1) zou het het meest zuidelijke hunebed in Nederland moeten zijn, maar dit klopt niet; dat is D47 in Emmen. Vergeleken met D53 is het ook een iets minder bezienswaardig exemplaar, maar ben je toch in deze buurt dan is het de moeite waard. Hij ligt samen met D53 in een mooie omgeving en is nog behoorlijk compleet.

Vlinderparadijs Papiliorama

Aan de noordzijde van Havelte ligt natuurgebied Holtingerveld/Havelterberg. Langs de N353 (Van Helomaweg) daar ligt het Vlinderparadijs Papiliorama. Zoals de naam al aangeeft zijn hier diverse soorten vlinders te zien, hoewel je soms bij die beestjes wel een beetje geduld moet hebben. De overdekte tuin waarin ze rondvliegen is nogal “natuurlijk” en dat spreekt sommige mensen meer aan dan andere. Er is ook een wandeltuin, lunchroom, winkel en webshop. Meer…

Fietsen op de Rails

Op het Holtingerveld, ten noorden van Havelte aan de Van Helomaweg, is een smalspoortraject van 2,6 km aangelegd waarover je kunt fietsen. Aan het eind van de 19e eeuw lag hier ook al smalspoor om het gebied te ontginnen en in de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers het gebruikt bij de aanleg van een vliegveld. Startpunt, reserveren en betalen kan bij Vlinderparadijs Papiliorama. Al fietsend kom je restanten van het oude vliegveld tegen zoals verdedigingswallen, rolbanen en bomkraters. Maar natuurlijk ook veel natuur en bijvoorbeeld grafheuvels. Meer info: http://www.fietsenopderails.nl/

Holtinger Schaapskudde

Overdag kun je op het Holtingerveld zomaar een kudde van zo’n 400 schapen inclusief herder en honden tegenkomen. Ze zorgen met elkaar op natuurlijke wijze voor het onderhoud van dit natuurgebied. En als ze daar niet zijn, dan zijn ze wellicht te vinden in de schaapskooi. Die staat langs de N353, de Van Helomaweg, waar ook het vlinderparadijs is te vinden en brasserie OER. De herder is altijd in voor een praatje…

In de buurt van Havelte

Andere plaatsen in Zuidwest Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 oktober 2021