Hooghalen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Hooghalen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Hooghalen ligt net ten zuiden van Assen in Drenthe.

Tips en aanbevelingen

Dé reden om naar Hooghalen af te reizen is toch wel het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het omliggende bos is echter een wandeling ook meer dan waard.

Kritische noot

het dorp Hooghalen ligt nogal in een sandwich tussen de snelweg A28 en de spoorlijn Hoogeveen-Assen-Groningen. Een treinstation of afslag van de snelweg kun je echter op de buik schrijven.

Wat is er te doen/bekijken in Hooghalen?

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Op het grondgebied van Hooghalen ligt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De naam van dit kamp is dus feitelijk heel verwarrend want het dorp Westerbork ligt hier een kilometer of 9 vandaan. Vanaf het herinneringscentrum is het nog een kleine boswandeling tot aan de overblijfselen van het echte kamp. Het kamp is vooral bekend van de Tweede Wereldoorlog waarin het fungeerde als doorgangskamp voor Joden op weg naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Na de oorlog is het een interneringskamp geworden en vanaf 1951 ook nog langere tijd een opvangkamp voor Molukkers. Meer…

Westerbork Synthetis Radio Telescope

Tegen het voormalige Kamp Westerbork aan zijn in 1970 veertien forse radiotelescopen gebouwd die fraai in het gelid staan. Vanwege de aanwezigheid van deze gevoelige apparatuur is bijvoorbeeld het gebruik van mobiele telefoons hier verboden. Er ligt een zogenaamd Melkwegpad langs, waar informatie voor jong en oud over het heelal en de werking van de telescopen is te lezen. Het geheel wordt na een upgrade in 1999 nog steeds voor sterrenkundige waarnemingen gebruikt. Meer info: https://www.astron.nl/telescopes/wsrt-apertif/

Het Groote Zand

Het Groote Zand ligt vanaf Hooghalen-dorp gezien aan de noordoostelijke zijde, aan de andere kant van het spoor. Het is een boomheidelandschap waar tegenwoordig Schotse Hooglanders meehelpen het open karakter met de heide te behouden. Vreemd genoeg liggen hier natte plekken soms hoger dan de droge delen van het gebied. Dat komt door de keileemlagen in de ondergrond, die voorkomen dat het water wegzakt. Vanaf het Herinneringscentrum Kamp Westerbork loop je zo het gebied in, er is voor de liefhebbers een wandeling van 4,5 km uitgezet.

Het Witte Zand

Het Witte Zand ligt aan de noordzijde tegen Hogehalen aan. Het is niet groot, in het midden ligt een zandverstuiving waar zeker kinderen zich goed kunnen vermaken. Daaromheen ligt bos. Er is een gemarkeerde wandeling van twee kilometer uitgezet.

Het Heuvelingerzand

Aan de zuidoostzijde van Hooghalen, aan de andere kant van het spoor, ligt het Heuvingerzand. In het eikenbos liggen hier nog enkele grafheuvels. Ooit was het een stuifzandgebied maar Staatsbosbeheer heeft op grote schaal dennen geplant om het zand vast te leggen. Er zijn nog enkele stuifzandplekken te vinden.

Het Hijkerveld

Op het Hijkerveld kun je overdag een kudde schapen tegenkomen afkomstig uit de schaapskooi die aan de rand van dit gebied staat. In het gebied zijn wandel- en fietspaden aangelegd, er omheen kun je op meerdere plaatsen de auto parkeren. Het gebied bestaat uit bos, heide en veenplassen en verspreid zijn ongeveer 15 grafheuvels te vinden. Meer info: https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/hijkerveld

In de buurt van Hooghalen

Andere plaatsen in Midden-Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 juli 2021