Klazienaveen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Klazienaveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Klazienaveen ligt ten zuidoosten van Emmen in Drenthe.

Tips en aanbevelingen

In de directe omgeving van Klazienaveen zijn genoeg overblijfselen van de vroegere veen winning terug te vinden. Een aanrader, heel dichtbij, is het Veenpark in barg-Compascuum.

Kritische noot

Klazienaveen is een van de grotere dorpen in de omgeving. Met de historie van de afgelopen anderhalve eeuw ben je echter snel klaar.

Wat is er te doen/bekijken in Klazienaveen?

Voormalig marechausseegebouw

Dit marechausseegebouw heeft een ietwat afwijkende vorm. De tamelijk omvangrijke villa stamt uit 1903 en had voor de wachtcommandant een aangebouwd huis. Het staat aan de Meester Ovingsstraat 54-55. In 1965 kwam een eind aan de huisvesting van de brigade en vandaag de dag is het een woonhuis. Overigens had de marechaussee in dit gebied niet alleen een taak bij de grensbewaking, maar assisteerde ze ook de politie bij bijv. veenstakingen.

Winkelen Schip 1 en Schip 2

Klazienaveen heeft ongeveer 12.000 inwoners en op winkelgebied een beperkte streekfunctie. Het grotere Emmen ligt er niet al te ver vandaan. Midden in Klazienaveen is het Van Echtenskanaal gedemd en daarop zijn twee winkelcentra met appartementen zijn verrezen. Gezien de vorm hebben ze de naam Schip 1 en Schip 2 gekregen.

Koning Willem-Alexanderkanaal en koppelsluizen

In 2013 is het Koning Willem-Alexanderkanaal geopend dat aan de noordzijde van Klazienaveen de verbinding vormt tussen de Bladderswijk en het Scholtenskanaal richting Stadskanaal. In het Koning Willem-Alexanderkanaal liggen de koppelsluizen waarin boten in twee keer totaal 5 meter omhoog worden getild of andersom 5 meter dalen. Er is een aangenaam zitje naast gemaakt. Er zijn genoeg mensen die met genoegen de activiteiten in de sluis aanschouwen. Rondom is een stukje bos met fiets- en wandelpaden en een IJstijdenpad.

Bargerveen / Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen

Het Bargerveen ligt ten zuidoosten van Klazienaveen en loopt door tot aan de Duitse grens. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen. Het grootste deel daarvan ligt op Duits grondgebied. Het Bargerveen is 2100 ha groot en bestaat vooral uit hoogveen, tegenwoordig tamelijk zeldzaam in Nederland. In vroeger tijd werd hier veen gestoken en per smalspoor afgevoerd naar een fabriek in Amsterdamseveld / Erica. Daar is nu nog een smalspoormuseum. Aan de zuidwest rand van het Bargerveen, tegen Weiteveen aan, is een schaapskooi en bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer te vinden.

De bedoeling is om nieuw hoogveen te laten ontstaan en in dit gebied zijn kenmerkende dieren te vinden zoals onder andere de adder, een giftige slang die er ook nog eens van houdt om op zandpaden te zonnebaden. Wees toch niet al te bevreesd; ze zijn doorgaans banger voor mensen dan andersom.

In de buurt van Klazienaveen

Andere plaatsen in de Drentse Veenkoloniën met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update:
27 augustus 2021