Loon – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Loon. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Loon ligt aan de oostzijde strak tegen Assen aan.

Tips en aanbevelingen

Middenin Loon staan nog een flink aantal Saksische boerderijen, hoewel het aantal actieve boerenbedrijven ook hier drastisch is verminderd. Zomaar wat straatjes rondfietsen of wandelen is hier dus geen slecht plan, verdwalen is werkelijk onmogelijk.

Kritische noot

Hoewel Loon al in de 12e eeuw wordt genoemd zal je hier tevergeefs zoeken naar gebouwen met een lange geschiedenis. Het dorp telt naast het hunebed ook slechts één bouwwerk op de rijksmonumentenlijst.

Wat is er te doen/bekijken in Loon?

Hunebed D15

Even ten noorden van Loon, langs de Heirweg, ligt Hunebed D15. Dit hunebed is nog relatief compleet met onder andere 18 van de oorspronkelijke 23 kransstenen, alle 10 de draag- en sluitstenen en vier van de vijf dekstenen. Voorwerpen die hier in de loop der tijd zijn gevonden zoals klokbekers en scherven van potten zijn tegenwoordig te zien in het Drents Museum in Assen en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Brouwerij Loon

Midden in het dorp, naast café De Herberg van Loon, is een kleinschalige brouwerij gevestigd. Bieren die hier worden gebrouwen zijn onder andere: Loon naar werken, Lonely at the top, Zwart loon, Verdiende loon en Lonesome Cowboy. Heb je overigens geen tijd om langs te gaan of achteraf zin in een biertje van deze brouwerij, dan zijn ze ook online te bestellen. Meer info: https://brouwerijloon.nl/

Balloërveld

Het Balloërveld is een heideveld dat aan de oostzijde van Loon ligt. Dit veld is meermalen toegetakeld vanwege militaire inspanningen; tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog werden tankgrachten en schuttersputjes aangelegd waarna na de oorlog de Nederlandse krijgsmacht het heeft gebruikt als oefenterrein. Gelukkig beginnen de gevolgen ervan steeds meer te vervagen. Aan de uiterste zuidwestpunt van het heideveld staat een schaapskooi van de kudde die overdag vaak op het Balloërveld aan het werk is. Meer info schaapskudde: https://www.herdersvanballoo.nl/

In de buurt van Loon

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 februari 2021