Meppel – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Meppel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Meppel kent een bescheiden maar best aardige binnenstad met oude haven. Voor de museum liefhebbers zijn het Drukkerijmuseum en het Stedelijk Museum Meppel de moeite waard en Molen de Weert is met regelmaat open voor bezoek. Al met al is Meppel zeker een plaats voor een aangename tussenstop. Ben je meer van de natuur, dan ligt direct ten westen van Meppel het uitgestrekte Nationaal park Weerribben-Wieden. Een absolute aanrader.

Locatie/bereikbaarheid

Meppel ligt een stukje ten noorden van Zwolle, precies waar de spoorlijnen naar Leeuwarden en Groningen splitsen. Er stoppen behoorlijk wat treinen, hoewel niet allemaal. Sommige intercity’s rijden door, dus het is een beetje oppassen voordat je de trein instapt. Daarnaast zijn er ook de nodige buslijnen met Meppel als eind- of beginpunt, of als tussenstop.

Met de auto is Meppel eenvoudig te bereiken via de strak langs Meppel lopende A32, net na de splitsing van de A28 die van Zwolle naar Groningen loopt.

Tips en aanbevelingen

Het meest bijzonder aan Meppel is toch wel het Drukkerijmuseum. Daarvan zijn er maar enkele in Nederland. Verder heeft het helemaal geen onaardige binnenstad, maar het is meer een plaats om aan te waaien als je toevallig toch in de buurt bent dan om er speciaal voor naar toe te rijden.

Kritische noot

Meppel heeft zijn aantrekkelijke stukken maar is her en der toch ook wel in de grote verbouw. De parkeerterreinen tegen de oude binnenstad aan zijn praktisch maar bepaald geen wonder van schoonheid.

Wat is er te doen in Meppel?

Binnenstad

Meppel heeft helemaal geen verkeerde binnenstad met een leuke kleine binnenhaven. Het stukje rondom het kerkplein, met vanzelfsprekend ook de Grote kerk, is beslist aantrekkelijk. Vlak daarbij vind je het oude gemeentehuis, nu een galerie, en even verderop twee molens en een drukkerijmuseum.

Drukkerijmuseum

Vroeger barstte het in Meppel van de drukkerijen en dat proef je nog in dit museum. Vrijwilligers die nog echt in een van de drukkerijen van Meppel hebben gewerkt geven demonstraties. Langzamerhand worden deze mensen schaarser dus hun werk is ook op tv-schermen te zien. Het museum is ook geschikt voor kinderpartijtjes en door de weeks veel activiteiten voor kinderen. Meer…

Historisch centrum Meppel

Pas bij thuiskomst viel het muntje. Overal in Meppel zijn bordjes te vinden die verwijzen naar het Historisch centrum. Terwijl je het gevoel hebt daar toch echt in te lopen. Maar het “Historisch centrum” is een gebouw. Als centrum voor de historie van Meppel. Dus. Te vinden aan de Sluisgracht 21/22, naast molen de Vlijt. Te zien zijn wisselende tentoonstellingen over Meppel en ook het archief is hier ondergebracht. Meer…

Kunsthuis Secretarie

Gevestigd in het oude Gemeentehuis, waarbij de burgemeesterskamer, ongeacht de verdere expositie, al de moeite waard is. Verder kan hier getrouwd worden. Meer…

Molen de Weert

Molen de Weert ligt aan de monding van het riviertje De Reest ten zuidwesten van het centrum van Meppel. Het is een van de twee overgebleven molens in Meppel, ooit stonden er meer dan 20 korenmolens, houtzaagmolens, oliemolens en eek- of runmolens. Molen de Weert is oorspronkelijk gebouwd in 1807, in 1999 is de herbouw voltooid. Tegenwoordig wordt er meel gemalen en dat is, heel handig, in het winkeltje in de molen te koop. Meer…

Molen de Vlijt

Deze van oorsprong mosterdmolen uit 1859, herbouwd in 2002, is te vinden tussen de bebouwing aan de Sluisgracht. Hij is niet meer in gebruik en helaas ook niet te bezoeken. Tegenwoordig is de molen namelijk commercieel verhuurd. Van buiten, en zeker vanaf de overkant van het water aan de Meester Harm Smeengekade, is hij van buiten wel goed te zien.

Evenementen

In Meppel worden, zoals in elk van dit soort plaatsen, verschillende evenementen georganiseerd. Meest bekend en interessant is het Internationaal poppenfestival, elk jaar in oktober. Meer informatie: www.puppetinternational.nl.

Uit eten en drinken

Een leuk plekje voor uit eten en drinken, zeker in de zomer met terrasjes, is te vinden rondom het kerkplein. Maar ook elders in Meppel hoef je niet lang te lopen om weer een horecazaak tegen te komen.

Wilhelminapark

Het Wilhelminapark is een tamelijk klassiek park met vijver en fontein. En natuurlijk wandelpaden, grote grasvelden en bankjes om te zitten of te liggen. Het park heeft een apart gedeelte met herten. Met dusdanig hoge hekken dat je wel heel veel moeite moet doen om je plastic zak met oud brood er overheen te mikken. Maar misschien is dat ook wel niet de bedoeling.

Op de herdenkingsplaats voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog is een apart monument te vinden voor de bevrijders, het Toronto Scottish Regiment (Mitrailleurs). Zij marcheerden op 13 april 1945 Meppel binnen.

Meppelerbos

Het Meppelerbos is absoluut geen groot bos en ook nog eens doorsneden door de A32 en omsloten door andere wegen en spoorlijnen. Toch, ben je in Meppel of in de buurt, dan is een ommetje in het bos geen slecht idee. Meer…

Recreatieplas Engelgaarde

Gelegen een beetje buiten Meppel aan de noordoostzijde, naast het Meppelerbos. Heeft een gedeelte voor vissers, duikers en een apart strandje voor naaktrecreanten.

Nationaal park Weerribben-Wieden

Direct ten westen van Meppel ligt het uitgestrekte Nationaal park Weerribben-Wieden. Meest bekende plaats daar is Giethoorn, maar het is uitgestrekt en er is veel meer te beleven dan alleen de bootjes aldaar. Bijvoorbeeld rondwandelen of fietsen bij Ossenzijl of Kalenberg, of varen in de buurt van St. Jansklooster zijn maar een paar van de vele andere mogelijkheden.

In de buurt van Meppel

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 2 augustus 2021