Midlaren – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Midlaren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Midlaren ligt, niet verrassenderwijs, tussen Noordlaren en Zuidlaren. Waarbij Noordlaren in Groningen ligt en Midlaren en Zuidlaren in Drenthe.

Tips en aanbevelingen

Midlaren ligt tussen het feitelijk interessantere Noord- en Zuidlaren, hier niet ver vandaan. Westlaren is tegenwoordig een woonwijk van Zuidlaren en Oostlaren zal je tevergeefs zoeken.

Kritische noot

Midlaren is een plaats die al in de 13e eeuw werd genoemd maar sindsdien niet echt een grote groeispurt heeft doorgemaakt.

Wat is er te doen/bekijken in Midlaren?

Hunebed D3 en D4

Hunebed D3 en D4 liggen broederlijk naast elkaar pal naast een huis aan de Schutsweg 42. Vanaf het bescheiden centrum van Midlaren kun je over de zandweg met de toepasselijke naam Hunebedpad bijna voor de deur uitkomen. De dekstenen zijn enigszins ingezakt en de locatie zal verder ook weinig romantische gevoelens opwekken.

Natuurgebied Vijftig Bunder

Ten westen van Midlaren ligt natuurgebied De Vijftig Bunder. De naam geeft het al aan: het meet ongeveer 50 bunder, oorspronkelijk ca. 65 ha. Met de fiets kun je er langs fietsen, wandelend kun je dwars over de heidenvelden lopen. Ben je enigszins oplettend van aard dan kun je hier 7000 jaar oude grafheuvels, karresporen uit de Middeleeuwen, een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog en Schotse Hooglanders van recente datum zien. Aan de noordzijde sluit het aan op het Noordlaarderbos, aan de zuidwestzijde op het stroomgebied van de Drentsche Aa.

Zuidlaardermeer

Zowel Noordlaren, Midlaren als Zuidlaren raken aan de oostzijde aan het Zuidlaardermeer. Bij Midlaren grenst een groot park van Landal pal aan het meer. Op het bepaald niet klein uitgevallen meer kun je onder andere prima zeilen en surfen. In Noordlaren staat een uitkijktoren aan de rand van het meer en aan de noordzijde van het meer, in het Groningse Kropswolde, ligt een zandstrand.

Leuk weetje

De naam Tolhuisweg verklapt het eigenlijk al; ook in Midlaren stond vroeger een tolhuis en kon je dus alleen na betaling je reis vervolgen. Het huisje is in 1948 naar het Openluchtmuseum verplaatst en daar nog te zien.

In de buurt van Midlaren

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 8 maart 2021