Nieuw-Buinen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Nieuw-Buinen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Nieuw-Buinen ligt tegen Stadskanaal in de provincie Drenthe. Stadskanaal hoort bij de provincie Groningen.

Tips en aanbevelingen

Nieuw-Buinen ligt strak tegen Stadskanaal aan. Als je hier dan toch bent is dat de moeite, maar wil je echt wat bijzonders in deze omgeving zien dan is een ritje naar Bourtange, in provincie Groningen tegen de Duitse grens aan, zeker een aanrader.

Kritische noot

Nieuw-Buinen is een langgerekt dorp tussen het Noorder- en Zuiderdiep met links en rechts vooral agrarisch land. Aan de oostzijde waaiert de bebouwing wat uit, maar spannend wordt het nergens.

Wat is er te doen/bekijken in Nieuw-Buinen?

Keramisch Museum Goedewagen

In 1779 werd in Gouda de pijpenfabriek P. Goedenwagen opgericht. In de loop der eeuwen zijn meerdere overnames verricht en vanaf 1963 werd steeds meer naar het Drentse Nieuw-Buinen overgeheveld. Sinds 1989 is er naast de fabriek een museum, dat overigens geheel los functioneert van het bedrijf. De collectie omvat ongeveer 4000 stuks aardewerk. Uiteraard zijn Goudse pijpen te zien, maar ook miniatuurhuisjes, tegels en tegeltableaus, sieraardewerk en serviesgoed. Het museum doet aan wetenschappelijk onderzoek en op verzoek wordt ook aangeboden aardewerk onderzocht op herkomst en, niet onbelangrijk, waarde. Meer info: https://www.keramischmuseumgoedewaagen.nl/

Wandelpark en Buunerbos

Aan de noordwestzijde van het centrum ligt een wandelpark met water. Het loopt door tot in het bescheiden Buunerbos. Helaas wordt dit bos doorsneden door de N374 waardoor het via het industrieterrein een ware speurtocht is om in het tweede gedeelte te komen.

In de buurt van Nieuw-Buinen

Andere plaatsen in de Drentse Veenkoloniën met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 juni 2021