Nieuw-Schoonebeek – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Nieuw-Schoonebeek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Midden in het centrum van Nieuw-Schoonebeek staat een losstaande kerktoren, iets wat je niet vaak ziet in Nederland. Verder is vooral het natuurgebied ten noorden van Noord-Schoonebeek interessant; het Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen.

Locatie

Nieuw-Schoonebeek ligt in het uiterste zuidoost puntje van Drenthe, tegen de Duitse grens.

Tips en aanbevelingen

Nieuw-Schoonebeek is op zichzelf niet heel vreselijk interessant, hoewel je bij de kerktoren toch even een stop kunt maken. Zo’n losstaande, scheve toren zie je tenslotte niet vaak. Vooral het Bargerveen zal verder de hoofdreden zijn om in dit gebied terecht te komen.

Kritische noot

Bij Nieuw-Schoonebeek krijg je toch wel het gevoel van de wereld af te gaan vallen. Aan de ene kant maakt juist dat het gebied toch wel interessant, zeker als je ook het Bargerveen gaat bezoeken. Aan de andere kant…

Wat is er te doen/bekijken in Nieuw-Schoonebeek?

Kerktoren (aanrader)

In het centrum staat een losstaande kerktoren. In 1967 is hierachter de nieuwe R.K. Sint Bonifatiuskerk gebouwd, die de eerdere kerk uit 1849 verving. De toren uit 1855-1856 is echter blijven staan, los van de nieuwe kerk. Overigens was dit de eerste katholieke kerk in het veengebied. De bouw werd geïnitieerd door het grote aantal katholieke Duitsers dat hier neerstreek.

Museum Janning

Museum Janning is gevestigd in de pastorie van de R.K. Kerk en vernoemd naar pastoor Hein Janning als eerbetoon voor zijn schilderwerk en de door hem aangelegde verzameling kerkelijke kunst. Deze pastoor is in 1980 overleden en vlak daarna is is in een pastorie in Workum het Museum Kerkelijke Kunst opgericht. In 2020 is het museum verhuisd naar Nieuw-Schoonebeek, de geboorteplaats van Hein Janning. In de hal van de pastorie hangen schilderijen van de overleden pastoor en in de Janningkamer zijn onder andere houtsnijwerk, tegelwerk, goud- en zilverwerk en een muntenverzameling te zien. Verder is een bijzondere lambrisering en historische fotocollectie van Schröer te bewonderen. Meer info: https://www.museumjanning.nl/

Wilms boô

Aan de Europaweg 76 staat de laatste originele boô van Nederland. Een boô is een veehut waar de herder met zijn kudde onderdak had. Oorspronkelijk was er maar één ruimte voor herder en kudde, later werden ze gebouwd met een tussenmuur. De wanden waren meestal van stro of twijgen en besmeerd met mest of leem en het dak van stro. Wilms boô brandde in 2004 af en is in 2008 herbouwd, erg oud is het huidige exemplaar dus niet. Bij Zuivelboerderij De Katshaar aan de Europaweg staat nog een replica van Hekman’s boô.

Begraafplaats 1823

Aan de oostzijde van Nieuw-Schoonebeek, ten zuiden van de Europaweg, ligt een opvallend bosje in het agrarisch land. Het is een oude begraafplaats die in gebruik was van 1823 tot 1855. Veel grafzerken zijn er niet omdat de doden hier eenvoudigweg onder een hoop grond werden begraven. Op een bankje kun je genieten van de relatieve rust en omgeving. Na 1855 werd het kerkhof bij de kerk in Nieuw-Schoonebeek in gebruik genomen.

Wandelpark

Aan de noordzijde van het dorp ligt een klein wandelpark, deels om de ijsbaan. Vanaf hier loopt een wandelpad door richting Zwembad de Wiekslag en het Schoonbeekerveld, onderdeel van Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen. Dat natuurgebied loopt, zoals de naam al doet vermoeden, door tot op Duits grondgebied.

Stichting Drents Rusthuis voor paarden

Net buiten de kern van Nieuw-Schoonebeek, aan de Europaweg 259, is al meer dan 20 jaar een rusthuis voor paarden gevestigd. Precies zoals de naam al aangeeft kunnen ongeveer 50 paarden hier van hun pensioen genieten. Het geheel is zeven dagen per week open voor bezoek. Meer info: https://www.drentsrusthuisvoorpaarden.nl/

Bargerveen / Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen (aanrader)

Het Bargerveen ligt net ten noorden van Nieuw-Schoonebeek en loopt door tot aan de Duitse grens. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van Internationaler Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen, het grootste deel daarvan ligt op Duits grondgebied. Het Bargerveen is 2100 ha en bestaat vooral uit hoogveen, tegenwoordig tamelijk zeldzaam in Nederland. In vroeger tijd werd hier veen gestoken en per smalspoor afgevoerd naar een fabriek in Amsterdamseveld / Erica. Daar is nu nog een smalspoormuseum. De bedoeling is om nieuw hoogveen te laten ontstaan en in dit gebied zijn kenmerkende dieren te vinden zoals onder andere de adder, een giftige slang die er ook nog eens van houdt om op zandpaden te zonnebaden. Wees niet al te bevreesd; ze zijn doorgaans banger voor mensen dan andersom.

In de buurt van Nieuw-Schoonebeek

Andere plaatsen in de Drentse Veenkoloniën met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 17 maart 2022