Noord-Sleen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Noord-Sleen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Noord-Sleen ligt, zoals de naam al aangeeft, ten noorden van Sleen en ten westen van Emmen in Drenthe.

Tips en aanbevelingen

Noord-Sleen is een esdorp met nog veel Saksische boerderijen. Alleszins de moeite waard om in rond te fietsen of wandelen.

Kritische noot

Ondanks het feit dat er al 3000 jaar geleden sprake was van bewoning zal je hier tevergeefs zoeken naar een dorps- of stadskern van respectabele leeftijd. Verder is het Sleenerzand een mooi bosgebied, maar er zijn op het grondgebied van Noord-Sleen toch ook de nodige agrarische gronden te vinden die voor toeristen bepaald minder aantrekkelijk zijn.

Wat is er te doen/bekijken in Noord-Sleen?

Molen Albertina

Molen Albertina staat sinds 1906 aan de zuidwest zijde van Noord-Sleen. Een eerdere molen was in 1904 gebouwd maar binnen enkele jaren helaas afgebrand. De molen die erna werd gebouwd brandde daarna ook al snel af. De molen Albertina is gelukkig blijven staan en is, zoals in die tijd vaker voorkwam, gebouwd met onderdelen van een andere molen. In dit geval de molen van Grashuis te Usquert. De molenaar die in de begintijd de werkzaamheden waarnam in Noord-Sleen had bepaald geen gelukkig leven; negen van de molens waar hij werkte brandden af. Er gaat het verhaal dat hij daarom door bewoners van Noord-Sleen met stenen is verjaagd. De huidige molen wordt door vrijwilligers draaiende gehouden en op zaterdagen te bezoeken.

Hunebedden D50 en D51

Aan de Hunebedweg, ten noordwesten van Noord-Sleen liggen op korte afstand van elkaar twee hunebedden. Exemplaar D50 is een fraai en vrij groot hunebed. Van de oorspronkelijk acht dekstenen ontbreekt er slechts een en de 24 grote kransstenen vallen direct op. Dit hunebed is absoluut een bezoek waard. D51 was ook een vrij groot hunebed maar vier dekstenen zijn helaas verdwenen. Daardoor is een gapend gat midden in het hunebed ontstaan.

Boswachterij Sleenerzand

Ten noorden van Noord-Sleen zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw, ten tijde van de grote economische crisis, als werkverschaffingsproject forse bospercelen aangelegd. Het bos bestaat uit met naald- en loofbomen, vennetjes en heidevelden. Tegenwoordig kun je er doorheen wandelen van De Kiel tot aan Sleen aan toe. Ondertussen kom je bosmeertjes tegen en langs de weg tussen Schoonoord en Noord-Sleen het aan te raden hunebed D49. Dit hunebed wordt ook wel Papeloze kerk genoemd en is in 1958/1959 gereconstrueerd. Bijzonderheid is dat de dekheuvel gedeeltelijk is hersteld zodat je kunt ervaren hoe het er heel vroeger uit moet hebben gezien.

Zin om te plonzen? Aan de zijde van ’t Haantje ligt het Bosbad Noord-Sleen, een zwembad midden in het bos met grasveld en natuurlijk een ijsje indien gewenst. Iets ten noorden ervan ligt een groot natuurmeer genaamd Kibbelkoele. Ook dat meer, met zandstrand langs de hele waterrand, wordt omgeven door bos en in de zomertijd is een kiosk geopend.

In de buurt van Noord-Sleen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 19 mei 2021