Odoorn – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Odoorn. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Odoorn ligt op de Hondsrug in Drenthe, ten noordwesten van Emmen.

Tips en aanbevelingen

In Odoorn heeft zelfs een transformatorhuis (in de volksmond: elektriciteitshuisje) het tot rijksmonument geschopt. Geïnteresseerd? Het staat aan bij de Valtherweg 1, naast de kerk in het centrum.

Kritische noot

Hoewel de gemeente tegenwoordig de naam Borger-Odoorn heeft, en Odoorn al in 1327 wordt genoemd, is Odoorn vandaag de dag slechts een bescheiden plaats met ongeveer 2000 inwoners.

Wat is er te doen/bekijken in Odoorn?

Margarethakerk

De oorspronkelijke Margarethakerk stamt uit de 12e eeuw maar deze werd in 1856 vervangen door grotere nieuwbouw. Deze kerk was geen lang leven beschoren want in 1897 werd de kerk door brand verwoest. In 1899 werd de huidige kerk in gebruik genomen en veel voorbijgangers stappen er even voor van de fiets. Of zou dat zijn vanwege het horecaterras dat ernaast is te vinden? Het oudste deel van de kerk stamt uit de twaalfde eeuw en zit aan de achterzijde. Dit gedeelte was vroeger het koor en is opgebouwd met granieten zwerfkeien. De kerk wordt nog gebruikt voor diensten maar ook voor andere evenementen zoals concerten.

Hunebed D32

Net ten noorden van Odoorn, langs de Borgerderweg, ligt hunebed D32. Met een klein bordje staat aangegeven welk halfverhard pad je moet inslaan voor de laatste 100m. Het is overigens niet compleet en ook niet in de vorm zoals je zou verwachten; vier van de vijf dekstenen liggen op de bodem en van de zijstenen ontbreken er drie. Kortom: er zijn betere exemplaren in de omgeving te vinden. Ooit lagen hier overigens nog vier hunebedden, D32a tot en met D32d. Die zijn verdwenen, evenals D33. Het wordt wel gezegd dat de kerk van Odoorn gedeeltelijk is gebouwd met deze stenen. Niet in elk tijdperk was iedereen even begaan met de hunebedden zullen we maar zeggen.

Boswachterij Odoorn

Boswachterij Odoorn ligt aan de noordwestzijde van Odoorn. Het bestaat uit stukken bos en heide. Midden in het bos staat een schaapskooi en Poolshoogte, een brandtoren waarbij je uitzicht hebt over het bos. Als je zin hebt om naar boven te klimmen dan. Ook in het midden vind je kunstwerk “Ode aan de Zon”, een zogenaamde landschapstempel. In het zuiden ligt een ijsbaan middenin het bos en helemaal in het zuiden ligt het Bos van de Toekomst. De naam kan je helemaal op het verkeerde been zetten, want de bedoeling hier is dat er bomen worden geplant ter nagedachtenis aan iemand die is overleden. In de boswachterij zijn vanaf het parkeerterrein in het midden diverse wandelingen uitgezet, waaronder kinderwandelroute Ipsenwips.

In de buurt van Odoorn

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 mei 2021