Oosterhesselen – Leuke dingen zien en doen…

Bezoek en beleef Oosterhesselen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Oosterhesselen ligt op de Hondsrug in Drenthe tussen Assen en Coevorden.

Tips en aanbevelingen

De Hervormde kerk in het centrum en havezathe De Klencke ten oosten van Oosterhesselen zijn in dit dorp het meest aantrekkelijk.

Kritische noot

Oosterhesselen is relatief gezien wat groter dan de omliggende plaatsen. Toch blijft het met nog geen 2000 inwoners klein en voor toeristen geen dagtocht waard. Ben je in de buurt, dan is een omweg en tussenstop wel de moeite.

Wat is er te doen/bekijken in Oosterhesselen?

Hervormde kerk

Meest bijzondere objecten in Oosterhesselen zijn de hervormde kerk met zijn losse toren. Ze stammen uit de 15e eeuw en zijn dus inmiddels van behoorlijke leeftijd. Er wordt aangenomen dat het tussenliggende deel van het schip is verwoest in het beleg van Coevorden, maar zeker is het niet. In 1862 is de kerk bepleisterd waardoor het contrast met de toren verder is vergroot. In de kerk staan twee herenbanken uit de 17e eeuw, een preekstoel uit 1817 en een rouwbord uit 1787. Het orgel werd in 1864 gebouwd. Meer info: http://www.oosterhesselen-pkn.nl/

Zuster Mohrpark

Het Zuster Mohrpark ligt aan de zuidoostzijde in Oosterhesselen. Het park bestaat uit een vijver en een dierenweide met herten, bokjes, pauwen en konijnen. Dat laatste is natuurlijk een magneet voor kinderen, voor de volwassenen is er een beweegtuin. De vijver is het domein van waterlelies, vissen en watervogels maar in de winter kan er (heel soms) op geschaatst worden.

Hunnenkerkhof

Ten zuiden van Oosterhesselen ligt aan de Grevenbergseweg een heideveld dat al sinds mensenheugenis bekend staat als het Hunnenkerkhof. In 1848 is een inventarisatie gemaakt met totaal 10 ronde grafheuvels en 42 rechthoekige bedden. Het grootste deel ervan is helaas inmiddels verdwenen.

Havezathe en natuurgebied De Klencke

Landgoed De Klencke omvat vier boerderijen en een sierlijke havezate uit de zeventiende eeuw die alle particulier bewoond worden en dus niet vrij te bezichtigen. Het landgoed ligt aan de oostzijde buiten Oosterhesselen, precies op de overgang van een laaggelegen beekdal naar de hoger gelegen zandgronden van het Drents Plateau. In het beekdal zijn hooilanden en houtwallen te vinden, op de zandgronden heidevelden en vennetjes. Aan de Oude tolhuisweg staat, de naam verklapt het al, een oud tolhuis. Over het landgoed zijn enkele wandel- en fietsroutes uitgezet. Meer info: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-klencke

Wandelroute De Rode Draad

Vanaf Oud-Aalden is in 2018 een wandelroute van 15 km uitgezet richting Oosterhesselen om daarna via Benneveld weer terug te keren naar Aalden. De route is bewegwijzerd en eventueel kun je een kleiner stuk doen door een doorsteek te nemen. Tijdens de wandeling passeer je speciaal voor deze route gefabriceerde banken waarop je uitzicht naar twee kanten hebt. Ook kom je langs een vogelkijkhut.

In de buurt van Oosterhesselen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 april 2021