Orvelte – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Orvelte. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Orvelte ligt in Drenthe aan de oostzijde van Westerbork, ten zuidoosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

Orvelte is een bestemming op zichzelf, maar de nabije omgeving is beslist ook de moeite waard. Bijvoorbeeld het Orvelterzand of de net westelijk van Orvelte op de hei gelegen boerderij uit de IJzertijd, in een mooie omgeving, zijn een wandelingetje zeker waard.

Kritische noot

Orvelte is een museumdorp en dat is genoeg om sommige mensen aan te trekken, maar andere ver weg te jagen; het trekt in de zomer drommen bezoekers en het oubolligheidsgehalte is niet gering.

Wat is er te doen/bekijken in Orvelte?

Beschermd dorpsgezicht

Het oude gedeelte van Orvelte is een beschermd dorpsgezicht met een flink aantal boerderijen uit de 18e en 19e eeuw die het tot rijksmonument hebben geschopt. Het is er verboden voor auto’s en door gewoon rond te wandelen kom je vanzelf van het een in het ander terecht. Nogal wat boerderijen hebben een nieuwe functie gekregen als museum, horecagelegenheid, galerie, atelier of gebouw waarin een oud ambacht is te zien. Zo is er onder andere een houtzagerij, smederij, klompenmakerij en grutterswinkel.

Ottenshoes

Het Ottenshoes is een handig startpunt voor een bezoek aan Orvelte. Hier is te zien hoe de familie Ottens vroeger, zo rond 1860, leefde. Onder andere is een pronkkamer en woonkamer te zien. In een multimedia voorstelling worden drie waargebeurde verhalen verteld. Ook voor kinderen is getracht dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Vrachtauto’s van toen en nu

In een schuur aan het Melkwegje is een tentoonstelling van vele vrachtwagen miniatuurmodellen te zien. De verzameling is opgezet door Wim Al wiens familie een transportbedrijf in Zaandam had. In diorama’s is bijvoorbeeld te zien hoe vrachtauto’s melkbussen ophaalden, de kolenboer kolen bezorgde en van Gend & Loos spullen aan huis bezorgde. Ook is er een vrachtauto uit vroeger tijd op ware grootte te bewonderen. Meer info: https://vrachtauto-museum.nl/

Jan Kruis Museum

Jan Kruis heeft veel strips getekend waarvan de bekendste zonder twijfel Jan, Jans en de kinderen is. Maar ook Sjors en Sjimmie, Gregor, Tommy, en Kwynk zijn van zijn hand. Daarnaast was hij ook reclametekenaar en beeldend kunstenaar. Verder zijn in dit museum werken van tijdgenoten zoals Marten Toonder, Mies Bouman, Willem Duys en Simon Carmiggelt te zien. Heb je vervolgens zin gekregen zelf te gaan tekenen, dan kun je aan de hand van instructies van Jan zelf aan de slag. Meer info: https://jankruismuseum.nl/

Schaapskooi en -kudde

Aan de brink is een schaapskooi gelegen en thuisverblijf van het vrij zeldzame Schoonebeker schaap. Overdag is de schaapskudde in de omgeving van Orvelte op de hei aan het grazen en daar te zien. Kom je vroeg in de ochtend of later op de middag, dan is de kudde in de kooi. In de lammertijd, vroeg in het voorjaar, blijven de moeders en hun nageslacht de eerste tijd ook in de kooi.

Zoo Bizar

De kleinste Zoo van Nederland is te vinden in Orvelte. Dieren die hier zijn te zien zijn onder andere stinkdieren, cavia’s, egels, muizen, ratten, vleerhondjes, slakken, rattenslangen en gordeldieren. Voor heel kleine kinderen is het minder geschikt, maar vanaf een jaar of drie kunnen ze zich hier, juist door de kleine schaal, prima vermaken. Ook voor verjaardagen en schoolreisjes is het een heel aardig idee. Meer info: https://zoobizar.nl/

Het Houten Pad van Theodoor

Net ten noorden van Orvelte ligt het Houten Pad van Theodoor. Het is een avonturenpad vooral bedoeld voor kinderen met onderweg klautertoestellen, vlonders en bruggetjes. Hoewel sommige volwassenen zicht er ook mee zullen kunnen vermaken… Je kunt vanaf het pad ook een uitstapje naar een groot bijenhotel maken en wellicht schapen spotten. Vanaf de brink staat de route naar het pad aangegeven met roze paaltjes. Het is ongeveer 1 km tot het startpunt.

Orvelterzand

Het Orvelterzand ligt ten noorden van Orvelte en bestaat in het noordelijk deel uit heide met veen. Meer naar het zuiden wordt het droger en is er ook stuifzand te vinden. Het gebied wordt begraasd door Schotse hooglanders die hier inmiddels al sinds 1987 rondlopen. In het gebied is een wandelroute uitgezet (paaltjes met paarse koppen). Naar het noorden sluit het gebied aan op Boswachterij Schoonloo waar je in het bos nog uren door kunt lopen. Meer info: https://www.drentslandschap.nl/natuurgebied/orvelterzand

IJzertijdboerderij

Aan de westzijde van Orvelte, op een heideveld, staat een nagebouwde boerderij uit de IJzertijd. Je kunt hier ervaren hoe mensen duizenden jaren geleden in deze omgeving leefden. Met een beetje geluk zwerft hier toevallig ook de schaapskudde van Orvelte rond.

In de buurt van Orvelte

Andere plaatsen in Midden-Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 juli 2021