Roderwolde – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Roderwolde. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Roderwolde ligt in het noordwesten van Drenthe, ten zuidwesten van de stad Groningen.

Tips en aanbevelingen

Roderwolde is niet groot maar beslist een omweg waard. De molen met het museum zijn bijzonder, de kerk is weliswaar bescheiden maar binnen heel aardig om te zien. Ten noorden van Roderwolde is genoeg mooie natuur om te wandelen en fietsen.

Kritische noot

Roderwolde heeft vanwege zijn bescheiden omvang maar beperkte capaciteit om toeristen te ontvangen. Al enkele tientallen toeristen doen hier de sfeer meteen omslaan.

Wat is er te doen/bekijken in Roderwolde?

Jacobskerk

Al in 1139 is er sprake van een kerk in Roderwolde, die aan het eind van de Pastorielaan heeft gestaan bij het oude kerkhof. Vanwege problemen met de ondergrond werd in 1831 een nieuwe kerk op de huidige plek gebouwd. Van buiten oogt de kerk nogal sober, maar het is het zeker de moeite waard een blik binnen te werpen. Onder andere is een doopvont uit de 15e eeuw en een orgel uit 1911 te zien. De kerk is vaak open omdat hij op de route van het Jacobspad ligt en je hier een stempel kunt halen.

Molen Woldzigt met het Nederlands Graanmuseum

In het centrum van Roderwolde staat prominent Molen Woldzigt. De molen is gebouwd in 1852 als olie- en korenmolen en met name de grote bijgebouwen vallen op. In de oostelijke vleugel woont de molenaar/beheerder, in de rechtervleugel is de ontvangstruimte voor bezoekers. Op de bovenverdieping is het Nederlands Graanmuseum gevestigd. Op die voormalige graanzolder is alles te zien op het gebied van teelt, oogst en gebruik van granen tot en met de verwerking in een product. Daarnaast worden  oude gereedschappen en huishoudelijke spullen van vroeger getoond en is er een wisselende tentoonstelling. Tot slot is er een molenwinkel waar meel, lijnolie en souvenirs te koop zijn. Meer info: http://www.woldzigt-roderwolde.nl/

De Onlanden

De Onlanden is een natuurgebied ten noorden van Roderwolde. Het wordt ook wel de achtertuin van Groningen genoemd. In het noordwesten eindigt het bij het Leekstermeer en doet daar aan Friesland denken. Het gebied wordt begraasd door Exmoorpony’s en Schotse hooglanders om het open karakter te behouden. Aan de oostzijde is een uitkijktoren. In het gebied zijn wandel- en fietsroutes en ook een trailrun uitgezet. Voor kinderen is er een beleefpad van bijna 1 km. Meer info: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-onlanden

In de buurt van Roderwolde

Andere plaatsen in Kop van Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 juli 2021