Schipborg – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Schipborg. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Schipborg ligt op enkele kilometers ten noordoosten van Assen:

Tips en aanbevelingen

De horecagelegenheid die als een magneet tracht alle passanten op te zuigen ligt niet in het dorp maar net erbuiten, aan de noordwestzijde. Op het enorme terras aldaar heb je uitzicht over het Schipborgse diep en het omliggende landschap.

Kritische noot

Tegen Schipborg aan ligt de Kymmelsberg. Voor je je er teveel van gaat voorstellen; meer dan een klein heuveltje is het niet, hoewel kinderen er wellicht toch nog een leuk speelobject in zien.

Wat is er te doen/bekijken in Schipborg?

Landgoed De Schipborg

In 1914-1915 is ten zuiden van het dorp Schipborg een monumentale boerderij gebouwd die tot op de dag van vandaag bijzonder is, zeker in deze provincie. In Limburg zie je meer van dit soort boerderijen in carrévorm, waarbij achter de toegangspoort een binnenplaats is waaromheen het woonhuis, stallen en schuren zijn gebouwd. Zo’n 30 jaar geleden is de agrarische functie vervallen en het landgoed kent vandaag de dag veel bos waar bijzonder strakke zichtlijnen doorheen lopen. Meer info: https://schipborg.info/sample-page/schipborg-nu/architectuur/berlageboerderij

Hunebed D7

Aan de zuidzijde van Schipborg, tegenover Landgoed De Schipborg in het bos, ligt hunebed D7. Inmiddels is dit exemplaar naar schatting meer dan 5000 jaar oud. Ooit lag het duidelijk zichtbaar op een heuveltje, maar vanwege het bos is dat inmiddels niet meer het geval. Dit hunebed is bepaald niet het fraaiste exemplaar dat in Drenthe te vinden is. Vlakbij, iets meer in de richting van Annen, ligt hunebed D8.

De Strubben-Kniphorstbos

Tussen Schipborg en Annen ligt natuurgebied De Strubben-Kniphorstbos. Het is lange tijd militair oefenterrein geweest, maar nu in beheer bij Staatsbosbeheer en toegankelijk voor met name voetgangers en fietsers. Het is het enige archeologische reservaat in Nederland en naast de op deze pagina al genoemde hunebedden D7 en D8 zijn er ook ongeveer zestig grafheuvels te vinden.

Schaapskudde

Het Nationaal Park Drentsche Aa wordt in de omgeving van Schipborg zo goed mogelijk in toom gehouden door een schaapskudde. De schaapskooi ligt in het Strubbengebied en is het best te bereiken via de parkeerplaats aan de Borgweg. Rond een uur of tien gaat de kudde op pad en rond vijf uur zijn ze weer terug maar je hebt zeker kans ze ergens in dit gebied tegen te komen. Daarnaast grazen in dit gebied heidekoeien. Vergeleken met melk- en vleeskoeien een wat verwarrende naam, ze leveren immers geen heide op maar lopen ze er in rond en zorgen juist voor het behoud ervan. Meer info: https://www.schaapskuddehetstroomdal.nl/

In de buurt van Schipborg

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 4 maart 2021