Schoonebeek – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Schoonebeek. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Schoonebeek ligt ten zuiden van Emmen in de provincie Drenthe.

Tips en aanbevelingen

De naam Schoonebeek zal met name de ouderen vast nog bekend in de oren klinken in verband met het olieveld dat hier onder de grond zit. Het is meteen een van de bijzonderheden van het dorp; niet op veel andere plaatsen in Nederland wordt olie gewonnen. En omdat je ook de Duitse werkwijze zelfs vanaf Nederland goed kunt observeren is het voor geïnteresseerden helemaal de moeite waard. En anders ga je gewoon midden in het dorp een kopje koffie drinken en heb je in ieder geval één jaknikker gezien.

Kritische noot

Schoonebeek bestaat al vele eeuwen maar is pas sinds het begin van de oliewinning in 1946 flink gegroeid. Daarmee is een deel van het dorp redelijk recent en vooral voor buitenstaanders niet bijster interessant.

Wat is er te doen/bekijken in Schoonebeek?

Jaknikkers

Ooit stonden in Schoonebeek en omgeving zo’n 100 Jaknikkers om olie uit de grond te pompen. Ze zijn bijna allemaal verdwenen maar op het centrale plein van Schoonebeek staat er nog een. Olie komt hier niet meer uit de grond omdat de olie in de loop van de jaren steeds stroperiger is geworden. Onder andere op de weg naar Nieuw-Schoonebeek staat er ook nog een.

Boerderijen

Hoewel je het niet direct zou verwachten heeft Schoonebeek 34 rijksmonumenten. Het zijn merendeels Saksische boerderijen aan het Oostersebos en Westersebos. Een enkeling staat in Middendorp.

Huidige olie-installaties

In 1943 werd in Schoonebeek een olieveld gevonden dat uiteindelijk het een na grootste op het Europese vasteland bleek te zijn (1 miljard vaten). Met Jaknikkers (zo genoemd vanwege hun op- en neergaande beweging) werd de olie naar boven gepompt en met treinen afgevoerd naar Rotterdam. In 1996 werd deze werkwijze gestaakt en vervangen door stoominjectie, waarna de olie meer vloeibaar wordt en eenvoudiger opgepompt. Vlakbij de Duitse grens, langs de Portlandweg, zijn de nieuwe installaties en pijpleidingen goed te zien. Aan de Duitse zijde, een olieveld houdt zich nu eenmaal niet aan landsgrenzen, zie je de Duitse installaties waar ze de olie oppompen.

Luchtwachttoren 7Z3

Aan het Schoonebeekerdiep die de grens vormt tussen Nederland en Duitsland staat een luchtwachttoren. Deze luchtwachttoren is samen met talloze andere gebouwd in 1954 om vanaf daar laagvliegende vliegtuigen te kunnen waarnemen. De toren staat 500m oostelijk van de grensovergang Schoonebeek-Emlichheim. Erg lang heeft de toren overigens niet gefunctioneerd; in 1964 werd het hele systeem opgedoekt en zijn de meeste torens afgebroken.

In de buurt van Schoonebeek

Andere plaatsen in de Drentse Veenkoloniën met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 5 juli 2021