Schoonloo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Schoonloo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Schoonloo ligt ten zuidoosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

De omgeving van Schoonloo, met zijn boswachterijen en recreatieplassen, maken dit gebied bepaald aantrekkelijk. Heb je er even genoeg van, dan kun je op korte afstand naar Assen of iets verder naar de aantrekkelijke stad Groningen.

Kritische noot

Schoonloo is geen grote plaats maar in de zomerperiode is het inwonersaantal tijdelijk zeker twee keer zo groot vanwege de huisjesparken en campings hier. Al met al dus wel een lekkere, maar zeker niet de rustigste plek om bij goed weer te vertoeven.

Wat is er te doen/bekijken in Schoonloo?

Trekkerskei

Bij Eetcafé Hegeman, niet te missen, staat een grote kei, genaamd de Trekkerskei. In 1966 kwam deze kei letterlijk boven bij ruilverkavelingswerkzaamheden. Rolde was er als de kippen bij om hem daarheen te vervoeren en tot 1994 heeft hij daar ook in het centrum gelegen. In 1994 is hij terug “naar huis” vervoerd en sindsdien staat de steen van maar liefst 25 ton te pronken in het kleine Schoonloo. Gezien de omvang echt een object om voor van de fiets te stappen.

Amfitheater de strubben

Sinds enige jaren heeft Schoonloo een openluchttheater aan de noordoostkant van het dorp. Behalve een bescheiden oplopende tribune is er ook catering tijdens voorstellingen. De plaatselijke toneelgroep Unea speelt er zijn voorstellingen en als je geluk hebt en in de buurt bent kun je daar dus aanschuiven. Verder wordt bijvoorbeeld ook een beachvolleybal toernooi op deze plaats georganiseerd.

Boswachterij Schoonloo

Boswachterij Schoonloo is een bosgebied ten zuiden van Schoonloo. Tegenwoordig wordt het samen met andere boswachterijen ten westen van Schoonloo ook wel Hart van Drenthe genoemd. De boswachterij is oorspronkelijk aangelegd in het kader van werkverschaffing rond de Tweede Wereldoorlog en de percelen en wegen zien er nog steeds erg blokvormig uit. Midden in het bos ligt recreatiegebied ’t Loomeer met een zwemvijver omgeven door zand en gras. Is het zomers weer, dan is een kiosk geopend. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/hart-van-drenthe

Wandeltocht Wolvenspoor

Wandeltocht Het Wolvenspoor loopt door het Ellertsveld / Boswachterij Schoonloo. In een dik uur wandel je de 5 km door bos, over heidevelden en houten verhoogde padden over soms zeer drassige ondergrond. De route is uitgezet met behulp van keien met een witte wolvenpootafdruk. Als je wilt kun je aan de zuidkant de Tweelingenroute erbij pakken, dan wordt het rondje totaal een kilometer of 9. Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/hart-van-drenthe/wandelroute-wolvenspoor

In de buurt van Schoonloo

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 1 april 2021