Schoonoord – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Schoonoord. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Schoonoord ligt op de Drentse Hondsrug ongeveer halverwege tussen Assen en Emmen.

Tips en aanbevelingen

Hunebed D49, een beetje ten zuiden van Schoonoord langs de weg naar Noord-Sleen, is zeker de moeite waard als je nog niet lijdt aan een ernstige vorm van “hunebed-moeheid”. Verder zullen nogal wat mensen koers zetten naar Schoonoord vanwege het openluchtmuseum.

Kritische noot

Schoonoord is pas in 1854 ontstaan, net nadat het Oranjekanaal was gegraven. Het kanaal is allang voor scheepvaart gesloten en hoewel Schoonoord wel wat is gegroeid in die 150 jaar, is het niet bepaald de historische magneet voor deze omgeving.

Wat is er te doen/bekijken in Schoonoord?

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

Dit museum is gesticht in 1954, precies 100 jaar na het ontstaan van Schoonoord. Het museum is gebaseerd op het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert, die nu de ingang van het openluchtmuseum sieren. Deze vader en zoon woonden op het nabijgelegen Ellertsveld en maakten als rovers de hele omgeving onveilig. Op met museumterrein zijn onder andere een drukkerij, schooltje, herberg, gevangenis, tolhuis, plaggenhut en voor de kinderen een speeltuin en kinderboerderij te vinden. Meer info: https://www.ellertenbrammert.nl/

Kerken

Aan de Kerklaan, op resp. nummer 16 en 35, staan twee alleraardigste kerkgebouwen. Degene op nr. 35 heet De Wijngaard en is in gebruik bij de Gereformeerde gemeente. De zaalkerk is gebouwd in 1915 en inmiddels een rijksmonument. Het interieur is gemoderniseerd met onder meer een orgel uit 1929. De kerk op Kerklaan 16 was in gebruik bij de Ned. Hervormde gemeente maar in 2019 zijn de diensten gestaakt en is de kerk verkocht. Hij staat er naast het Oranjekanaal nog steeds wel fraai bij. Heb je er nog geen genoeg van, dan staat bij het Openluchtmuseum Ellert en Brammert nog een kerkje van Eben Haëzer.

Motor & Brommermuseum

In Schoonoord is een privéverzameling van brommers en motoren te zien in een museum dat helaas alleen op afspraak open is. Het is bepaald geen kleine collectie en op de website is een indruk te krijgen van wat in een grote hal bijeen is gebracht. Meer info: https://www.motorbrommermuseum.nl/

Hunebed 49 / de Papeloze Kerk

Hunebed D49 heeft als bijnaam Papeloze Kerk omdat in de 16e eeuw hier protestantse preken werden gehouden. Uiteraard zonder katholieke priester. Tegenwoordig ligt dit hunebed in een bos, maar in vroeger tijd lag het op het open Ellertsveld, tussen Schoonoord en Noord-Sleen. In 1959 is het hunebed vrijwel opnieuw opgebouwd. Daartoe zijn ook stenen van hunebed D33 gebruikt die daardoor in zijn geheel is verdwenen. De dekheuvel is voor een gedeelte hersteld zodat is te zien hoe het hunebed oorspronkelijk eruit zag. Om er te komen kun je vooraan de weg Schoonoord – Noord-Sleen bij Recreatiecentrum Rijmaaran parkeren op een parkeerplaats. Het hunebed is vervolgens te voet via een boslaan langs het recreatiecentrum bereikbaar. 

In de buurt van Schoonoord

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 april 2021