Sleen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Sleen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Sleen ligt op de Hondsrug ten westen van Emmen in de provincie Drenthe.

Tips en aanbevelingen

Sleen heeft een Toeristisch informatiepunt. Je kunt er terecht voor allerlei informatie over dingen te doen, eten, drinken, evenementen etc. in de hele omgeving. In het centrum van Sleen staan nog een aantal oude, karakteristieke boerderijen. Hoewel ze tegenwoordig vrijwel alle als woonhuis worden gebruikt is daardoor het karakter van Sleen behoorlijk in stand gebleven.

Kritische noot

Hoewel je zou verwachten dat met de bekende Boswachterij Sleenerzand heel Sleen bebost is, is het westelijk deel van Sleen juist angstwekkend open en agrarisch landschap.

Wat is er te doen/bekijken in Sleen?

Voormalig gemeentehuis

Aan de Brink, vlakbij de hervormde kerk, staat het voormalig gemeentehuis van Sleen. Tot 1998 was Sleen een zelfstandige gemeente, het gemeentehuis stamt uit 1938. Het gebouw is vormgegeven in een neo-Hollandse renaissance stijl met trapgevels, muren van kloostermoppen, kruisvensters en smeedijzeren sierankers. Loop je rondom het gebouw, dan kom je vanzelf het gemeentewapen tegen en ook sculptuur “De ziener” ter herinnering aan een aantal Drentse gelovigen die met elkaar naar Michigan in de VS zijn verhuisd.

Hervormde kerk

De hervormde kerk is een driebeukige hallenkerk en gebouwd in de 15e eeuw. Het was niet de eerste kerk in Sleen; al voor 1100 moet er een houten gebouw geweest zijn. De tegenwoordige kerk is in de loop van de tijd, bijvoorbeeld nadat het dak in 1880 was ingestort, enkele malen gerestaureerd. Uiteindelijk heeft hij daardoor een neogotisch uiterlijk gekregen. De kerktoren is met 64 meter de hoogste van Drenthe. Een blik in de kerk is ook de moeite waard; er staat een doopvont uit de 13e eeuw, een preekstoel en avondmaaltafel uit 1668 en een orgel uit het begin van de 19e eeuw. De kerk wordt nog voor diensten gebruikt. Meer info: https://www.pgsleen.nl/

Molen de Hoop

Al in 1850 stond er een molen in Sleen op de plek waar nu Molen de Hoop staat. Zoals zoveel molens viel deze ook ten prooi aan brand, in 1914. In 1915 werd daarop een molen in Amersfoort afgebroken en in Sleen opnieuw opgebouwd. Tot de jaren 70 is de korenmolen in gebruik geweest, waarna het een opslagplaats is geworden. Vanaf 2010 is de molen eigendom van gemeente Coevorden en wordt de molen door vrijwilligers draaiend gehouden. Meer info: https://www.sleenermolen.nl/

Boswachterij Sleenerzand

Ten noorden van Noord-Sleen zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw, ten tijde van de grote economische crisis, als werkverschaffingsproject forse bospercelen aangelegd. Het bos bestaat uit met naald- en loofbomen, vennetjes en heidevelden. Tegenwoordig kun je er doorheen wandelen van De Kiel tot aan Sleen aan toe. Ondertussen kom je bosmeertjes tegen en langs de weg tussen Schoonoord en Noord-Sleen het aan te raden hunebed D49. Dit hunebed wordt ook wel Papeloze kerk genoemd en is in 1958/1959 gereconstrueerd. Bijzonderheid is dat de dekheuvel van dit hunebed gedeeltelijk is hersteld zodat je kunt ervaren hoe het er heel vroeger uit moet hebben gezien.

Zin om te plonzen? Aan de zijde van ’t Haantje ligt het Bosbad Noord-Sleen, een zwembad midden in het bos met grasveld en natuurlijk een ijsje indien gewenst. Iets ten noorden ervan ligt een groot natuurmeer genaamd Kibbelkoele. Ook dat meer, met zandstrand langs de hele waterrand, wordt omgeven door bos en in de zomertijd is een kiosk geopend.

In de buurt van Sleen

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 19 mei 2021