Smilde – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Smilde. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Smilde ligt ten zuidwesten van Assen in de provincie Drenthe.

Tips en aanbevelingen

De koepelkerk is het meest interessant in Smilde en een kleine omweg waard. Verder is het helemaal niet onaantrekkelijke Assen niet veel verderop gelegen. Liever meer natuur? Dan is het Drents-Friese Wold aan de zuidwestzijde, richting Diever, ook niet ver.

Kritische noot

De directe omgeving van Smilde is door vervening ontstaan en bestaat tegenwoordig voor het overgrote deel uit landbouwgrond. Niet het meest spannend voor de gemiddelde bezoeker.

Wat is er te doen/bekijken in Smilde?

Rijksmonumenten

Smilde kent een klein aantal rijksmonumenten. Enkele daarvan staan langs de Tramweg die parallel aan de Drentse Hoofdvaart loopt. Aan de Elzenlaan, aan de zuidrand van Smilde, staat Landhuis Haegenaarskamp. Het oude gemeentehuis, Villa Maria geheten, staat aan de Hoofdweg.

Koepelkerk

Langs de Drentse Hoofdvaart staat de achtkantige Koepelkerk uit 1788. De vorm van de kerk zorgt ervoor dat iedere kerkganger de kansel kan zien maar ook de medegelovigen. Dat ter versterking van het protestantse gemeenschapsidee. Het orgel dateert van 1841 en in de zomertijd wordt om de week op donderdagavond een orgelconcert gegeven. De kerk wordt door de PKN nog steeds voor diensten gebruikt. Meer info: http://www.koepelkerk-smilde.nl/

Graftombe Rebenscheidt

Aan een zijpad van de tramweg, langs de Drentse Hoofdvaart en tegenover de Koepelkerk, ligt achter een boerderij met een wit voorhuis de graftombe van Rebenscheidt. Rebenscheidt diende sinds 1758 als majoor-chirurgijn bij het Regiment Nassau-Weilberg en overleed in 1803. Hij werd begraven in de tombe en er werd een gracht rond de tombe gegraven. Een toegangspoort dient daar tevens als ophaalbrug. Later werden ook zijn vrouw, vier kinderen en twee honden in de tombe bijgezet. Het geheel is te bezoeken.

In de buurt van Smilde

Andere plaatsen in Midden-Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 juli 2021