’t Haantje – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef ’t Haantje. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

’t Haantje ligt in Drenthe net ten noordwesten van Emmen.

Tips en aanbevelingen

’t Haantje zal bij niet veel mensen op de bucketlist staan. De omgeving, we zijn hier niet voor niets op de Drentse Hondsrug, is een hele vakantie meer dan waard.

Kritische noot

De doorgaande weg door ’t Haantje heeft de treffende naam Het Haantje. Verwacht geen wereldschokkend avontuur.

Wat is er te doen/bekijken in ’t Haantje?

Boswachterij Sleenerzand

Ten westen van ’t Haantje zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw, ten tijde van de grote economische crisis, als werkverschaffingsproject forse bospercelen aangelegd. Het bos bestaat uit met naald- en loofbomen, vennetjes en heidevelden. Tegenwoordig kun je er doorheen wandelen van De Kiel tot aan Sleen aan toe. Ondertussen kom je bosmeertjes tegen en langs de weg tussen Schoonoord en Noord-Sleen het aan te raden hunebed D49. Dit hunebed wordt ook wel Papeloze kerk genoemd en is in 1958/1959 gereconstrueerd. Bijzonderheid is dat de dekheuvel gedeeltelijk is hersteld zodat je kunt ervaren hoe het er heel vroeger uit moet hebben gezien.

Zin om te plonzen? Aan de zijde van ’t Haantje ligt het Bosbad Noord-Sleen, een zwembad midden in het bos met grasveld en natuurlijk een ijsje indien gewenst. Iets ten noorden ervan ligt een groot natuurmeer genaamd Kibbelkoele. Ook dat meer, met zandstrand langs de hele waterrand, wordt omgeven door bos en in de zomertijd is een kiosk geopend.

Weetje: blow-out in ’t Haantje

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd niet alleen in Slochteren naar gas geboord maar ook in de omgeving van Sleen. Op boorlocatie Sleen 2, in ’t Haantje, ging het faliekant mis. Op een diepte van 1850 meter stuitte men op een gasbel met een veel hogere druk dan normaal. Het aardgas spoot door de grond omhoog en een enorme modderfontein ontstond. De hele boortoren van 50 meter hoog verdween in zijn geheel in de modderpoel. Er was een nieuw boorgat nodig waarin 40 ton cement werd gespoten om het gat te dichten.

Tegenwoordig loopt een knapzakroute vlak langs het rampgebied waar overigens weinig meer van te zien is dan een bosje bomen.

In de buurt van ’t Haantje

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 mei 2021