Tynaarlo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Tynaarlo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Tynaarlo ligt enige kilometers boven provinciehoofdstad Assen:

Tips en aanbevelingen

Tynaarlo is zowel een klein dorp als een gemeente waar onder andere ook Zuidlaren, Vries en Eelde bij horen. Hierna wordt alleen ingezoomd op het dorp Tynaarlo.

Kritische noot

Tynaarlo is feitelijk stokoud maar je zult er tevergeefs zoeken naar een historisch centrum waar je de rest van de dag in kunt ronddwalen. Een door de plaatselijke horeca gesmeerde tussenstop lukt hier echter wel.

Wat is er te doen/bekijken in Tynaarlo?

Natuurzwembad

Aan de noordzijde van het dorp Tynaarlo ligt een natuurlijke zwemplas van ongeveer 3 ha. Deze is ontstaan bij de aanleg van de spoorlijn Assen-Groningen en bestaat dus al een behoorlijke tijd. In 1994 hebben de inwoners van Tynaarlo het gebied gekocht en daardoor is het natuurbad nu (spijtig genoeg) alleen voor eigen inwoners bestemd.

Hunebed D6

Aan de Hunebedstraat, een niet geheel onlogische naam, ligt een tamelijk klein hunebed met de weinig charmante naam D6. Totaal heeft dit hunebed drie dekstenen bovenop zes draagstenen. Aan de kopse einden zijn aan beide kanten sluitstenen aanwezig waarmee het wel een volledig exemplaar is. Ben je in de buurt en heb je nog niet genoeg soortgenoten gezien, dan is het een kleine omweg waard.

Nationaal Park Drentsche Aa

Aan de oostzijde van het dorp Tynaarlo ligt Nationaal Park Drentsche Aa. Het riviertje Aa figureert in flink wat kruiswoordpuzzels maar is hier dus inclusief omliggend gebied in het echt te bewonderen, hoewel hier de term Schipborsche Diep voor het vrolijk slingerende water wordt gebruikt. Daarnaast kom je hier in een oud landschap met bossen, zandmeren en langs vennen en beken. Het is een fraai bewaard esdorpenlandschap waar bijvoorbeeld Tynaarlo onlangs zijn 1200 jarig bestaan vierde. Meer info: https://www.drentscheaa.nl/

Leuk weetje

De Drentsche Aa is een van de weinige beken in Nederland die niet strak zijn getrokken als een vrouw op leeftijd in het Gooi. Vrolijk slingert hij door Drenthe en Groningen. Gek genoeg krijgt de beek pas in Groningen de naam Drentsche Aa. Voor die tijd heet hij achtereenvolgens het Deurzerdiep, het Looner Diep, het Taarlosche Diep, het Oudemolensche Diep, het Schipborgsche Diep en het Westerdiep. Laat je dus niet in de war brengen…

In de buurt van Tynaarlo

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 maart 2021