Valthe – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Valthe. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Valthe ligt op de Hondsrug in Drenthe, enige kilometers ten noorden van Emmen.

Tips en aanbevelingen

Aan de Schoolstraat, eigenlijk al aan de rand van het dorp, ligt een flinke brink. Toch zullen de meeste voorbijgangers het dorpsplein ’t Perron met bijbehorende horeca net iets aantrekkelijker vinden.

Kritische noot

Valthe is niet echt een bestemming om doelgericht naar toe te gaan en de rest van de vakantie te blijven hangen. Maar kom je er toevallig (vlak) langs dan is het toch de moeite.

Wat is er te doen/bekijken in Valthe?

Dorpsplein ’t Perron

Een aardig stukje van Valthe is het dorpsplein ’t Perron. Van 1904 tot 1945 stoomden hier treinen richting Stadskanaal en de andere kant op naar Zwolle. Tegenwoordig eindigt het spoor vanuit Zwolle bij Emmen terwijl in Stadskanaal nog een museumspoorlijn (STAR) in bedrijf is. Op het dorpsplein ligt tegenwoordig weer een stukje oude rails met slagbomen die waarschijnlijk nimmer meer naar beneden zullen gaan. Iets verderop staat aan de Stationsstraat het oude stationsgebouw. Vanaf het fiets/voetpad aan de andere zijde (het oude spoor) kun je het fraaie tegeltableau “Valthe” nog zien.

Kerken

Voor degenen die bescheiden kerken verzamelen is Valthe een goede plaats om er weer twee aan het lijstje toe te voegen. Ze staan aan de Hoofdstraat en de ene was tot 2020 in gebruik bij de Vrije Evangelische Gemeente. In de Bethelkerk worden diensten gehouden door de Protestantse gemeente Valthe en Valthermond. Meer info: https://www.pgvv.nl/

Hunebed D34 en grafheuvel Eppiesbargie

Het hunebed D34 ligt op het Oosterveld tussen Odoorn en Valthe. Langs de Odoornerweg staat een bordje en moet je nog een klein stukje over een zandweg wandelen/fietsen voordat je er bent. Het hunebed ligt wat verdiept in de grond maar de draagstenen zijn nog goed zichtbaar en drie van de vijf oorspronkelijke dekstenen liggen ook op hun plaats. Rondom het hunebed liggen restanten van de dekheuvel die oorspronkelijk over het hele hunebed lag. Aan de overkant ligt de grootste grafheuvel van Drenthe: het Eppiesbargie. Tot 1955 lag hunebed D33 hier vlakbij maar die is gesloopt om D49 (de Papeloze Kerk) te kunnen restaureren.

Valtherbos met hunebed D35 en onderduikershol

Ten zuidwesten van Valthe, richting Klijndijk, ligt het Valtherbos dat doorloopt tot Emmen. Aan de noordzijde liggen hunebed D35 en een onderduikershol. Hunebed D35 is bepaald niet in goede staat; er zijn nog maar twee dekstenen over waarvan eentje van de draagstenen is afgegleden. Overigens is wel aardig om te weten dat op een foto uit 1925 dit hunebed geheel in open veld lag. Het omliggende Valthebos is inderdaad vlak daarna aangeplant als productiebos en werkverschaffingsproject. Tegenwoordig zwaait Staatsbosbeheer hier de scepter. In het bos is ook een replica van een onderduikershol in 2004 nagebouwd. Dit heeft werkelijk bestaan en heeft uiteindelijk zestien Joodse onderduikers een jaar of drie, tot het eind van de oorlog, onderdak geboden.

In de buurt van Valthe

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 12 mei 2021