Westdorp – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Westdorp. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Westdorp ligt ten zuidoosten van Assen, net onder Borger.

Tips en aanbevelingen

Ben je op zoek naar oorverdovende stilte, dan zou je in het centrum van Westdorp wel eens op je wenken bediend kunnen worden.

Kritische noot

Direct aan de Brink is een handel in bouwmaterialen gevestigd. Ze houden er een tamelijk bijzondere manier op na om het materiaal op te slaan. In Google maps is al een voorproefje te zien.

Ten westen van Westdorp liggen een paar, op de kaart erg aantrekkelijke, waterplassen. Helaas is het een zandwinningsgebied.

Het grondgebied van Westdorp is nogal agrarisch ingericht en daarmee niet zo spannend. Trek je een cirkel wat ruimer om Westdorp heen, dan zie je vrijwel aan alle kanten bosgebieden waar de Hondsrug ook om bekend staat.

Wat is er te doen/bekijken in Westdorp?

Hunebed met bouwvergunning

In 2002 werd in Westdorp door de plaatselijke bewoners op de Brink, middenin het dorp, een nieuw hunebed gebouwd. Het was een protestactie omdat in het nabije Borger voor maar liefst 4,5 ton een hunebedbouwevenement werd georganiseerd. De kosten in Westdorp bleven nihil. Achteraf is, om het bouwwerk legaal te maken, een bouwvergunning aangevraagd en verleend. Hoewel er meer “nep”-hunebedden in Drenthe zijn te vinden is dit bepaald geen gek exemplaar.

Mandelanden

In 2012 is het 120 hectare grote gebied Mandelanden tussen Westdorp en Borger gereconstrueerd en ingericht voor waterberging. Het terrein maakt deel uit van het stroomdal van het Voorste diep, een bovenloop van de Hunze. Op deze manier is het de bedoeling dat ze tot aan de stad Groningen droge voeten houden. Buiten het broedseizoen (15 maart – 15 juni) kun je door het gebied heen fietsen en wandelen. Aan de noordzijde ligt een kijkheuvel.

In de buurt van Westdorp

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 april 2021