Wezup – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Wezup. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Wezup ligt op de Hondsrug in Drenthe, tussen Assen en Emmen.

Tips en aanbevelingen

De aantrekkingskracht van Wezup zit vooral in de omgeving. Ook zijn hier geen grote vakantieparken of andere grootschalige toeristische magneten te vinden wat het ietwat rustiger maakt dan bijvoorbeeld Orvelte, dat hier vlakbij ligt.

Kritische noot

Als je in Wezup rondwandelt of fietst kun je je nauwelijks voorstellen dat al in de 13e eeuw Wezup wordt vermeld. Je vraagt je af wat ze in al die jaren daarna hebben gedaan. Veel is er in ieder geval niet van te zien.

Wat is er te doen/bekijken in Wezup?

Rijksmonumentale boerderijen

In heel Drenthe zijn genoeg imposante boerderijen te vinden. Hier staan er aan het Westeinde drie op een rij die het alle drie tot rijksmonument hebben geschopt en wel op huisnummers 12 tot en met 16.

Boswachterij Sleenerzand

Ten oosten van Wezup zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw, ten tijde van de grote crisis, als werkverschaffingsproject forse bospercelen aangelegd. Het bos bestaat uit met naald- en loofbomen, vennetjes en heidevelden. Tegenwoordig kun je er doorheen wandelen van De Kiel tot aan Sleen aan toe. Ondertussen kom je bosmeertjes tegen en langs de weg tussen Schoonoord en Noord-Sleen het aan te raden hunebed D49.

Leuk weetje

Tot 2019 kon je in Wezup terecht in huiskamercafé Perkaan. Van eigenaar Perkaan. Beroemdste voorval ooit was de fotosessie die bluesband Cuby + The Blizzards hier in 1969 hield. Na een golf drank zat de stemming er goed in en sprong tot genoegen van de aanwezige mannen een striptease danseres op tafel. De burgemeester zorgde er uiteindelijk voor dat die foto’s niet gebruikt werden, maar een rel was geboren. Inmiddels is een filmpje van alle gebeurtenissen in bezit van het Eye filmmuseum in Amsterdam.

In de buurt van Wezup

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 14 april 2021