Wilhelminaoord – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Wilhelminaoord. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Wilhelminaoord ligt in het westen van Drenthe, enige kilometers boven het Overijsselse Steenwijk.

Tips en aanbevelingen

Het dorp Wilhelminaoord is weliswaar niet groot, maar de historie is toch wel bijzonder. Samen met nog een paar dorpen in de omgeving (Frederiksoord en Willemsoord) is het gesticht als kolonie voor armen uit het westen van Nederland. Nog steeds zijn daarvan de overblijfselen te zien en samen met de geschiedenis best interessant.

Kritische noot

Er is in Wilhelminaoord inmiddels vrij veel bijgebouwd dat nogal afbreuk doet aan de oorspronkelijke bouw. Nu kan een dorp niet eeuwig blijven hangen in de 19e eeuw, maar een beetje jammer is het wel. Inmiddels wordt er weer meer gebouwd in de stijl van de oude koloniewoningen.

Wat is er te doen/bekijken in Wilhelminaoord?

Koloniewoningen

Wilhelminaoord is ontstaan als kolonie om armen uit het westen van het land een nieuwe kans te geven. Ze kregen een huisje en een stukje grond om op die manier in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Een aantal van deze huisjes zijn nog te zien in Wilhelminaoord, bijvoorbeeld langs de Koningin Wilhelminalaan (N353). In die tijd waren de gronden overigens nog behoorlijk woest dus er moest flink met de hand gewerkt worden om enige opbrengst van het land te krijgen. Dat dit niet altijd goed ging bij mensen die het stadse leven gewend waren zal duidelijk zijn.

Rustoord I en II

Aan het eind van de 19e eeuw ontstond behoefte aan huisvesting voor de inmiddels oudere kolonisten. Daartoe werd in 1893 Rustoord I gebouwd en in 1904 Rustoord II. Ze staan nog steeds aan de Koningin Wilhelminalaan. In 1967 is een nieuw verzorgingshuis gebouwd en Rustoord I omgebouwd tot appartementen. Rustoord II is tegenwoordig eigendom van Gemeente Den Haag en in gebruik als buitencentrum voor natuur- en milieueducatie. Beide bouwwerken zijn inmiddels rijksmonument.

Koloniekerkje en pastorie

In 1851 werd in Wilhelminaoord een hervormde kerk gebouwd zodat de kolonisten, die daar inmiddels al tientallen jaren woonden, niet meer op zondag naar Vledder of Steenwijkerwold hoefden af te reizen. Overigens waren zij in die tijd verplicht de kerk te bezoeken, op straffe van een boete. Hoewel Wilhelminaoord geen strafkolonie was, was er dus wel degelijk sprake van drang en dwang. In 2008 zijn de kerkdiensten in deze kerk beëindigd. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor concerten, trouwen en rouwen, vergaderingen en feesten.

Voormalige fabriek

Omdat uiteindelijk een toenemend aantal kolonisten niet bepaald geschikt bleek voor het zware werk op het land, werd in 1900 een fabriek gebouwd. Het gebouw staat aan de Kon. Wilhelminalaan 20 en fungeerde als mandenmakerij, weverij en smederij. In eerste instantie werd vooral voor eigen behoefte geproduceerd, later ook voor verkoop waardoor de inkomsten van de kolonie toenamen. Het is tegenwoordig een rijksmonument.

In de buurt van Wilhelminaoord

Andere plaatsen in Zuidwest Drenthe met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 juni 2021