Zuidlaren – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Zuidlaren. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie

Zuidlaren ligt ten noordoosten van Assen.

Tips en aanbevelingen

Zuidlaren ligt op de Hondsrug met zeker richting het zuidoosten (Gieten) genoeg natuur. Ook direct naar het westen val je al snel met je neus in de boter: Daar strekt Nationaal Park Drentsche Aa zich uit.

Kritische noot

Drenthe kent sowieso al veel toerisme en Zuidlaren doet binnen deze provincie nog extra haar best haar beste toeristenvoetje voor te zetten. Voor sommigen reden om hier met een wijde boog omheen te wandelen of fietsen.

Wat is er te doen/bekijken in Zuidlaren?

Brinken

Als je op zoek bent naar een dorp met een brink dan zit je in Zuidlaren goed. Dit dorp heeft er maar liefst zeven, hoewel de meeste bezoekers blijven steken bij degene die middenin het dorp aan de Brink ligt. Het geeft natuurlijk wel aan dat Zuidlaren bepaald een groen dorp is wat in de zomertijd de nodige passanten trekt.

Dorpskerk

Opvallend in Drenthe is de afwezigheid van kerken in sommige plaatsen. In Zuidlaren zijn er meerdere te vinden waarvan de eenbeukige Dorpskerk al in de 13e eeuw op de Brink werd gebouwd. De toren stamt van rond 1300 en werd enkele eeuwen later verhoogd. In de kerk is onder andere een orgel uit 1859 en een preekstoel uit 1675 te zien. Kerk en toren zijn inmiddels rijksmonument. Meer info: https://www.pknanloozuidlaren.nl/dorpskerk-zuidlaren

Synagoge en Joodse begraafplaats

Aan de Zuiderstraat 1 staat sinds 1884 een synagoge. In die tijd was de Joodse gemeenschap groot genoeg maar in 1925 werd de synagoge alweer gesloten wegens gebrek aan leden. Daarna is het gebouw onder andere gebruikt als winkel en peuterspeelzaal. In 2007 is het verkocht aan de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren. Na een grondige verbouwing wordt de synagoge weer gebruikt waarvoor hij ooit bedoeld was. 

De Joodse begraafplaats ligt aan de Wolferdinge en is rond 1900 in gebruik genomen. In 1935 kwam daar alweer een einde aan. Na een periode van grote verwaarlozing is de begraafplaats in deze eeuw weer hersteld.

Havezathe Laarwoud

Havezathe Laarwoud is een groot landhuis met bijgebouw direct aan de oostzijde van het centrum. Het staat er reeds eeuwen en heeft verschillende functies gehad. Onder andere tot 2004 was het het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Zuidlaren. Tegenwoordig wordt het weer particulier bewoond door een van de rijkste families van Nederland en dat zal nodig zijn om de gasrekening en glazenwasser te kunnen betalen.

Museum De Wachter

De Wachter is een korenmolen uit 1851 maar daarnaast is er ook een olieslagerij, specerijenmalerij, stoommuseum en bakkerij. Verder zijn er een bakkerswinkel, molen- en klompenmakerij en smederij. Tot slot zijn er een klein aantal muziekinstrumenten en voorwerpen verzameld van boerderij en huishouding te zien. Met andere woorden, het is nogal divers hier. Bij de Wachter staat ook het originele beeld van Berend Botje, een liedje dat vooral de oudere bezoekers maar al te goed zullen kennen. Meer info: https://www.dewachter.nl/

Speelpark Sprookjeshof

Dit speelpark heeft een sprookjesbos met 25 sprookjes, speeltuin om te spelen, klimmen en klauteren, indoor speelparadijs en kinderboerderij in de aanbieding. Achter op het terrein ligt een midgetgolfbaan. Het park is vooral gericht op de wat kleinere kinderen die zich hier met gemak een dag kunnen vermaken. Meer info: https://www.sprookjeshof.nl/

Dennenoord

Dennenoord werd op het eind van de 19e eeuw gebouwd als gesticht van de “Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland”. Het ligt tussen Zuidlaren en Westlaren in, dus aan de westzijde van Zuidlaren. Oorspronkelijk werd het geheel zelfvoorzienend opgezet met totaal uiteindelijk 18 paviljoens in een parkachtige omgeving. Het is inmiddels een beschermd dorpsgezicht waar onder andere het hoofdgebouw, Noordersanatorium en de watertoren rijksmonument zijn geworden. Het complex is vrij toegankelijk en er is een speciale wandeling

Zuidlaardermeer

Zowel Noordlaren, Midlaren als Zuidlaren raken aan de oostzijde aan het Zuidlaardermeer. Op het bepaald niet klein uitgevallen meer kun je onder andere prima zeilen en surfen. In Noordlaren staat een uitkijktoren aan de rand van het meer en aan de noordzijde van het meer, in het Groningse Kropswolde, ligt een zandstrand. Vanaf Zuidlaren is het mogelijk een rondvaart over het Zuidlaardermeer te maken.

Zuidlaardermarkt

Op de derde dinsdag in oktober, dus een eind in het najaar, wordt in Zuidlaren al vele honderden jaren een paarden- en warenmarkt georganiseerd. Vanaf de vrijdag ervoor is het feest met een kermis die tot de woensdag erna geopend is. De warenmarkt omvat ongeveer vier kilometer aan kramen. Voor je rust hoef je er niet heen te gaan, er komen totaal ongeveer 150.000 bezoekers op af.

In de buurt van Zuidlaren

Andere plaatsen op de Hondsrug met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 8 maart 2021