Bant – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Bant. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Bant goed te bereiken vanuit Lemmer en Emmeloord. Met de auto ligt de A6 bijna letterlijk naast de deur.

Tips en aanbevelingen

Bant is vooral een handige afslag als je naar Kuinre of het Kuiderbos gaat. Maar ja, als je er dan toch bent dan is wellicht een kleine stop bij de Bantsiliek te overwegen.

Kritische noot

Bant is net als de andere dorpen in de Noordoostpolder een beetje ingehaald door de tijd. De tien dorpen die in een ster rondom Emmeloord werden gebouwd waren bedoeld voor huisvesting van landarbeiders en middenstanders. Waarbij deze dan op de fiets naar het werk of naar “de stad” Emmeloord zouden kunnen gaan. Al in de jaren 60 kwam de brommer en daarna de auto als vervoermiddel voor de gewone man in beeld en daarmee viel deze grondslag voor de in de Noordoostpolder ontworpen dorpen weg. Bant is daarmee een dorp dat met zo’n 1500 inwoners probeert een levendige gemeenschap te blijven, maar dat is lang niet eenvoudig.

Wat is er te doen in Bant?

Wat is hier allemaal te doen en te zien?

Bantsiliek

De Bantsiliek is de naam van een oorspronkelijk als rooms-katholieke “H. Liudgerkerk” in 1955-1956 gebouwde kerk. De naam is een samentrekking van “Bant” en “basiliek”. In 2004 is het in gebruik genomen door de Hervormde Gemeente en Gereformeerde kerk, nu PKN. Naast de kerkelijke functie worden er ook tentoonstellingen, vergaderingen, trouw- en rouwdiensten etc. gehouden. Het is al met al dus een echt multifunctioneel gebouw geworden.

Het gebouw is niet eenvoudig van vorm; het centrale deel heeft een zadeldak met lager daarnaast zijbeuken. De vierkante toren is ernaast gebouwd en is 25 meter hoog. de kapel is tegenwoordig een stilteruimte.

Meer informatie: http://www.bantsiliek.nl/

Aquaduct

Hoewel je je er niet teveel van moet voorstellen is in Bant, langs de Schoterweg bij het toegangspad tot het Kuinderbos (schuin tegenover Manege Noordoostpolder), een aquaduct te vinden. Wat dit bijzonder maakt is dat hier twee waterwegen elkaar kruisen. Bij de aanleg van de Noordoostpolder was natuurlijk veel aandacht voor de aanleg van waterwegen om het water af te voeren. In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn echter ook waterwegen aangelegd om water aan te voeren, hier vanuit de Tjonger in Overijssel.

Kuinre, Kuinderbos, Burchtbos

Op negen kilometer van Bant ligt Kuinre, een plaats aan de voormalige Zuiderzee met een lange historie en beslist de moeite waard. In het Burchtbos en Kuiderbos, die formeel voor een deel bij Bant en Luttelgeest horen, zijn onder andere de oude haven en overblijfselen van een oude burcht te vinden. Verder is het een lekker bos om in te recreëren.

In de buurt van Bant

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in de Noordoostpolder: Klik hier
Nog meer leuke activiteiten in Flevoland: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Laatste update: 1 augustus 2019